Už potřetí se tu uskutečnila akce Fyzika a chemie na ulici, kde si mohli lidé i další studenti z kraje vyzkoušet na vlastní kůži řadu pokusů a seznámit se více s na první pohled tajuplným světem optiky, elektřiny, zrcadel, akustiky nebo vírů.
„Tuto akci pořádáme již po třetí. Neděláme ji ale každoročně, protože máme pocit, že by se brzy okoukala. Rozestupem mezi jednotlivým pokračováním bývají dva až tři roky. Naším partnerem pro průběh celé události pak bývá Gymnázium Cheb, bez něj by to nešlo,“ uvedl ředitel ZŠ Poštovní Jan Poula s tím, že exponáty a vybavení pro provádění pokusů půjčili právě gymnazisté.

Cílem asi tří desítek stanovišť bylo dostat vědu více do povědomí a pobavit. „Pozvali jsme také žáky z menších škol v kraji, kde nemají možnosti poznat fyziku a chemii takto na vlastní kůži. Chybí jim pomůcky na řadu experimentů a bylitak vděčni, že si vše zkusili alespoň u nás,“ doplnil ředitel.

Podle něj u návštěvníků akce pravidelně bodují ukázky optických jevů, hlavolamy, kaleidoskop, praktické příklady setrvačnosti, vodních a ohnivých vírů nebo sluneční pec. „Navštívil jsem každé stanoviště a nejvíce mě zaujalo spojování bodů tužkou přes zrcadlo. Člověk by nevěřil, jak je to obtížné a také instantní ozvěna, jak jsme to se spolužáky nazvali,“ dodal karlovarský student Petr.

Na ZŠ Poštovní je pravidelně velmi rušno. V rámci již šestého ročníku Mezinárodního turnaje Karlových Varů sem například dnes dorazí předvést svůj basketbalový um reprezentantky týmu ze Srbska.

Na další fotky a videa se můžete podívat na našem webu.

Ilustrační foto.
Uhasí architekt potíže města?