Pokud komukoliv zemře blízký člověk či člen rodiny, smutek a žal nemá hranic. Přesto i v této těžkém období musejí příbuzní zajistit pohřeb. A cena za tuto službu už pro některé limitující je. Stejně jako vše se zvedají i náklady na poslední rozloučení s našimi blízkými.

Ovšem získat tyto informace není v Karlových Varech jednoduché. Orientační ceny za kremaci bez obřadu či za pohřeb do země nám majitel společnosti Fořt a synové, která má od města v pronájmu městském krematorium, roční nájemné činí 1.731.680,- korun včetně DPH, sdělit odmítl. Údajně mu v tom brání konkurence a tyto informace sdělovat nebudou. Na webových stránkách se pozůstalí také ceny nedozvědí. Ceník služeb jim sdělí až v kanceláři této firmy.

Naopak v ostrovské pohřební službě Václav Václavík už byli ochotnější. „Záleží na tom, co lidé vyberou. Ceny se pak značně liší," uvedl Václav Václavík. orientační ceny za tuto službu ale netajil, ochotně je sdělil. „Za zpopelnění bez obřadu účtujeme od sedmi tisíc korun, za kremaci s obřadem od deset tisíc korun výše. Pohřeb do země stojí od třinácti korun výše," uvedl Václav Václavík. Znovu ale zdůraznil, že lidé musí tyto ceny brát jako pouze orientační. K tomu je třeba připočíst výzdobu, věnce, tisk smutečních oznámení a další služby. „To vždy podle přání zákazníka," dodal majitel ostrovské pohřební společnosti.

S vyššími náklad musí například počítat pozůstalí, kteří se zesnulým rozloučí v karlovarském krematoriu, ovšem jsou například ze Žlutic. Platí se i převoz nebožtíka.

Ze je pohřeb dražší než dříve, protože také stát přestal přispívat na poslední rozloučení se zesnulým tak zvaným pohřebným, lidé většinou počítají. „Přesto mě cena překvapila. Není to málo, ale na tomhle bych nešetřila. Důstojný a krásný obřad je to poslední, co mohu pro své blízké udělat," uvedla Zdeňka z Karlových Varů.

A někteří senioři si na pohřeb už i sami šetří. „Já s tím počítám a nechci, aby mé děti měly takové výdaje. Peníze na pohřeb mám v obálce," uvedla paní Marie.