Zda tedy Karlovy Vary uzavřou koncesní smlouvu na pětadvacet let s novým pronájemcem, to bude záležet až na zastupitelstvu vzešlém z říjnových komunálních voleb. Včera o tom rozhodli karlovarští zastupitelé na svém posledním jednání, na němž znění koncesní smlouvy vzali pouze na vědomí, s doporučením novým zastupitelům, aby ji projednali. „A rozhodli se, jak uznají za vhodné,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA). Z přítomných třiceti zastupitelů jich pro toto usnesení hlasovalo dvaadvacet. Proti byl pouze zastupitel Petr Bursík z ODS.

„Je to velký ústupek, ale jsem pro to, abychom o tak zásadní věci nerozhodovali před volbami. Projekt je stále živý, i když komplikacemi ztratíme dva až tři měsíce,“ uvedl primátor Kulhánek a znovu zdůraznil, že veřejné Alžbětiny lázně město neprodává, ale zůstanou v jeho majetku. Pokud nové zastupitelstvo koncesní smlouvu s pronajímatelem, kterým je společnost Lázeňských hotelů a resortů Royal Spa, uzavře, pak rekonstrukce objektu za 560 milionů korun může začít. Z této sumy 450 milionů hradí město a za zbylých 110 milionů bude společnosti Royal Spa ručit. A právě to ostře napadla opozice, především hnutí O co jim jde, ODS a výhrady mělo i hnutí Karlovaráci. Sociální demokraté a KSČM zase odmítli koncesní smlouvu schvalovat před volbami. Podle primátora Kulhánka ale nebude tento finanční závazek pro město likvidační a městskou kasu nezruinuje.

Folklórní festival přivábí různé typy lidí.
Exotika i klasika. Je tady folklorní festival

Primátor Kulhánek tak odpověděl na výtku zastupitele Jaroslava Fujdiara (O co jim jde), že půjde o zásah do rozpočtu města. „Proč se nesnažíte sehnat na opravu Alžbětiných lázní evropské dotace? Bez nich to bude pro město vražedné. Protože miliony spolyká oprava Vřídelní kolonády, KV Areny a dalších objektů,“ zdůraznil Fujdiar. Podle primátora je ale město v hledání dalších finančních prostředků aktivní a snaží se o kombinaci městských, státních i evropských peněz. Dotace na rekonstrukci Alžbětiných lázní podle něj ale získat nelze. Zastupitel Josef März (Karlovaráci) poukázal na to, že po opravě lázní by už nemusely být pro místní občany cenově dostupné, což primátor vyvrátil slevami zakotvenými ve smlouvě. Podle Martina Plachého, ředitele Royal Spa, bude společnost s novými zastupiteli i nadále spolupracovat, ale je mu líto, že se projekt dostal do předvolebního boje. „Doufáme v partnerský dialog, ne osočování a demagogii,“ zdůraznil.