V Kongresovém sále karlovarského hotelu Thermal bude zítra zřejmě hodně živo. Nevládní nezisková organizace Transparency International (TIC), která se zabývá bojem s korupcí, tu totiž pořádá od 18 hodin diskusi právě na téma korupce.

„Karlovy Vary jsme nevybrali náhodně. Podobných pořadů už máme za sebou několik. Byli jsme například už v Liberci, Horažďovicích či Novém Boru, kde zatkli starostu, když přebíral úplatek. Volíme zkrátka ta klíčová místa, kterých se problematika korupce může dotýkat,“ vysvětluje Michal Štička, vedoucí právní poradny TIC.

Cílem debaty je zvýšit mezi lidmi povědomí o možnostech obrany proti tomuto negativnému společenskému fenoménu. „Chceme lidem ukázat, že při boji s korupcí nelze pasivně čekat na zásah státu. Naopak i jednotliví občané mohou korupci aktivně čelit,“ pokračuje Štička.

Podle něho má být proto středeční diskuse interaktivní. „Chceme dát prostor lidem. Čekáme na jejich dotazy, na které rádi odpovíme,“ poznamenává vedoucí právní poradny TIC.

Zaměstnanci TIC před debatou obeslali karlovarské zastupitele. Pozvánku dostali i náměstkové primátorky Tomáš Hybner (ČSSD) a Petr Keřka (ODS), ale i radní a šéf majetkové komise Jiří Hejda (ODS). Podle karlovarské opozice právě tito zastupitelé mohou odpovědět na řadu dotazů kolem prodeje historického majetku města, ale například i na podrobnosti ohledně zakázky na multifunkční halu.

„Pozvánka přišla pozdě. Ve středu jsem totiž pracovně v Praze,“ omlouvá se Hybner. „Podobné diskusi se ale vůbec nebráním. Navíc jsem přesvědčen, že jsme ve všech kritizovaných případech postupovali v souladu se zákonem,“ dodává náměstek Hybner.

Také radní Hejda vzkázal, že se debaty neúčastní, protože v dané době nebude v Karlových Varech. Náměstek Keřka na dotaz redakce neodpověděl a svůj mobilní telefon jí včera nezvedal.