Povinnost mít vylepenou dálniční známku na čelním skle vozidla platí pro řidiče, kteří chtějí jet po R6, již od zítřejšího dne. I přes nesouhlas kraje tak rozhodlo Ministerstvo dopravy. Na novém úseku se tedy bude moci jezdit bezplatně do středy.

Od 19. dubna již bude instalované dopravní značení upozorňující na povinnost vjezdu s dálniční známkou a zároveň budou aktivovány mýtné brány. „Ve středu se začne měnit označení z nezpoplatněné na silnici s poplatkem. Následující den pak již může policie dálniční známky kontrolovat,“ potvrdil ředitel karlovarské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavel Rödl.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný nesouhlasí s tím, že by řidiči měli platit za 37,5 kilometru rychlostní komunikace, jež nenavazuje na českou dálniční síť. Ministerstvo dopravy (MD) však i přes odpor kraje nebude zohledňovat v případě zpoplatňování těchto úseků žádné výjimky.

„Ministerstvo jde cestou odstraňování výjimek než cestou jejich zavádění,“ řekl Sokolovskému deníku tiskový mluvčí MD Martin Novák. „V meziresortním připomínkovém řízení na podzim 2011 byla vyhláška, ke které tehdy Karlovarský kraj neuplatnil žádnou připomínku,“ dodal Novák s tím, že MD dopředu avizovalo, že komunikace bude zpoplatněná.

Pakliže si roční dálniční známku za 1 500 korun řidiči zakoupí ještě v dubnu, bude platit 10 měsíců. „Konec ročních kuponů totiž nastává koncem ledna roku následujícího vyznačeného na kuponu,“ sdělil mluvčí. „A co se týče samotné ceny, tu snižovat nelze. Zákon takovou možnost nemá. Známka musí být prodávána ve své nominální hodnotě.“

A jaké jsou reakce samotných motoristů? „Známku si kupovat rozhodně nebudu. Jednak proto, že za roční cenu nebude platit po celý rok, a jednak také proto, že od září nastupuji na vysokou školu do jiného kraje. Do té doby budu jezdit do Karlových Varů přes Loket. Je to sice dál, ale za to horší cesta,“ komentuje situaci Lucie Zoulová ze Sokolova.

Jiní si však dálniční známku pořídit musí. „Jinak než po R6 se do práce nedostaneme, takže nás koupě dálniční známky bohužel nemine,“ říká Jakub Ličko z Citic.

Pokud řidiči pojedou po zpoplatněné části dálnice bez dálniční známky, můžou být pokutováni až do 5 000 korun v blokovém řízení, ve správním řízení dosahuje sankce 100 000 korun.

„Je tedy na řidiči, zda zvolí komfortní jízdu po nové rychlostní komunikaci, nebo využije stávající, ne zcela komfortní silniční síť. Obce i kraj mají možnosti dle zákona o pozemních komunikacích regulovat dopravu na svém území,“ sdělil Novák.

Trhliny na novém mostě, zvlněná vozovka

ŘSD nyní reklamuje u dodavatele trhliny na mostě přes řeku Ohři, který leží na novém úseku R6 mezi Novým Sedlem a Sokolovem.
Podle dohody musí dodavatel kompletní stavbu odevzdat do 20. dubna. Pokud tak neučiní a problémy nevyřeší, čekají ho pokuty z prodlení.

ŘSD na úseku v minulosti objevilo i zvlnění vozovky. Podle něho mělo jít o tři úseky, které chtělo nechat přeměřit, zdali míra nerovností odpovídá normě. Cena 7,5kilometrového úseku je 2,5 miliardy korun bez DPH. Nové Sedlo – Sokolov je poslední chybějící úsek, aby se mezi Chebem a Karlovými Vary dalo jezdit rychlostí 130 kilometrů za hodinu po čtyřproudové silnici.

O dálniční známky je zájem

Prodejci dálničních známek v Karlovarském kraji se shodují, že je o ně v těchto dnech enormní zájem. Obsluhy některých čerpacích stanic potvrzují, že svou zásobu už i vyprodaly.

(fil,mih,čtk)