Svůj bohatý umělecký život zasvětil Ladislav Švarc porcelánu, se kterým přišel prvně do styku už v roce 1948, kdy nastoupil v březovské manufaktuře Pirkenhammer jako malíř porcelánu. Nedlouho nato už ale pracuje jako výtvarník návrhář v Lesově a zhruba od poloviny 60. let už patří k respektovaným umělcům i daleko za hranicemi našeho kraje.

Stal se průkopníkem nových nekonformních myšlenek, tvarů, dekorů a odvážných kombinací barev i technik, a to jak ve své tvorbě designérské, tak ve tvorbě volné.

Významným oborem činnosti Ladislava Švarce, ve kterém dokázal ve velkém uplatnit všechny své experimenty z ateliéru, jsou jeho realizace v architektuře. K nejvýznamnějším patří porcelánová mozaika na karlovarském hotelu Patrie, „Zeměkoule“ o průměru 180 cm před základní školou na Zlatém vrchu v Chebu a patrně nejznámější a jistě nejodvážnější jeho dílo, monumentální, více než deset metrů vysoká porcelánová „Velká špička“ před karlovarským magistrátem.

V posledních letech se výtvarník věnoval obrazům. I ony jsou důkazem neklidné hledačské duše svého tvůrce, při jejich tvorbě vyzkoušel neúnavný experimentátor Švarc hned tři techniky. Například barevnou koláž nebo digitálně zpracované tisky.

Ilustrační foto
Kradou se pasty, kalhotky i káva