Prezident už dnes zamíří pouze na soukromou večeři, veřejný program již skončil. Děkujeme vám, že jste sledovai on-line zpravodajství na našem webu. V úterý vás budeme informovat o průběhu druého dne návštěvy.

17:34Dekorováním městského praporu a zápisem do kroniky skončilo setkání Miloše Zemana s občany Nejdku.

17:06 - Do nejdeckého kina se doslova našlapaly přes dvě stovky lidi. Prezident Zeman je pozdravil s tím, že sice rád kritizuje, ale v případě Nejdku není co kritizovat. Zeman podotkl, za například nezaměstnanost tady klesla z osmi na šest procent. Pochválil i to, že právě tady kraj vybuduje hospic.

16:19 Prezident Miloš Zeman přijel na návštěvu Nejdku. Starosta Lubomír Vítek přijal hlavu státu v městské knihovně. Před místním kinem, kde bude prezident besedovat s občany, čekalo odhadem přes sto lidí. "Zvažujeme, jestli jít. Jestli to má cenu," uvedl jeden z přihlížejících.

15:54 - Prezident České republiky právě po debatě se zaměstnanci opouští firmu Rotas strojírny. zaměstnanci se zajímali především o to, zda v kraji bude lepší infrastruktura. Samotný prezident pak ocenil vysokou průměrnou mzdu v rodinné firmě. Prezident nyní zavítá do Nejdku, kde ho čeká setkání s představiteli města a následně setkání s občany.

15:43 - Poslední zastávkou první dámy byla Národní kulturní památka věž smrti ve Vykmanově u Ostrova. Ivana Zemanová a Monika Havlová byly přivítány průvodcem Lubošem Modrovičem a předsedkyní Konfederace politických vězňů České republiky Vlastou Preislerovou. Průvodce Modrovič dámy s doprovodem provedl budovou i expozicí a zároveň je obohatil poutavým výkladem o historii místa. Připojil informace o počtu a složení vězňů, kteří byli na místě v padesátých letech drženi. „Jaký měli věznění muži tehdy režim?", zajímalo první dámu a průvodce tedy zmínil, že vězni zpracovávali uranovou rudu v třísměnném provozu, takže nebylo moc času na další aktivity. Vlasta Preislerová doplnila, že ti, kteří byli vězněni ve Vykmanově a s nimiž ze své pozice předsedkyně Konfederace politických vězňů měla možnost mluvit, se o ostatních aktivitách, ke kterým byli tehdy nuceni, neradi vyjadřují. První dáma položila květinu na pietní místo a chvilkovým tichem uctila památku těch, kteří ve zdech pracovního tábora našli smrt. Z Ostrova se Ivana Zemanová přesunula zpět do Grandhotelu Pupp, kde její pondělní oficiální program končí. Po sedmé hodině večerní ji čeká večere s manželem, prezidentem České republiky Milošem Zemanem.

15:20 - Prezident ve firmě Rotas strojírny stále jedná s vedením. Na hlavu státu už mezitím čekají desítky zaměstnanců firmy přímo v hale.

15:03 - Na oběd se manželka prezidenta přesunula do Lokte, kde v Pivovaru Svatý Florian poobědvala spolu s manželkou hejtmana Monikou Havlovou. Nyní se první dáma opět přesouvá, tentokrát do Vykmanova u Ostrova, kde si prohlédne národní kulturní památku Věž smrti. Tou ji provede průvodce Luboš Modrovič. Ivana Zemanová se zde setká také s předsedkyní Konfederace politických vězňů České republiky Vlastou Preislerovou a společně položí květiny na pietní místo.

14:37 - Do firmy Rotas strojírny právě dorazila prezidentská kolona. Hlavu státu přivítal jednatel Rotasu Jiří Hrůza. Vedení nyní s prezidentem jedná za zavřenými dveřmi.

14:30 – Na prezidentskou kolonu už netrpělivě vyčkává vedení strojírenské firmy Rotas strojírny, která se hlavě státu pochlubí největší modernizací za posledních patnáct let.

13:50 - Z firmy Rotas v Rotavě vyrazí hlava státu do Nejdku. Bude se ejdnat o druhou návštěvu prezidenta České republiky v této obci za posledních 10 let. Více se dočtete ZDE.

13:12 - Prezident bude pokračovat v návštěvě ve společnosti Rotas, kam by měl dorazit ve 14:35 hodin.

12:30 - Další zastávkou první dámy po odjezdu z Krajského dětského domova byla nedaleká vila Lützov. Ivanu Zemanovou zde přivítal majitel vily Gennady Lakhov a spoječně se pokochali výhledem na Mlýnskou i Vřídelní kolonádu a celé lázeňské centrum Karlových Varů. Společně s majitelem domu, jeho chotí a s doprovodem první dámy kraje Monikou Havlovou si Ivana Zemanová prošla celou nádhernou vilu i její překrásně udržovanou zahradu.

12:28 Z krajského úřadu Karlovarského kraje odjel prezident Miloš Zeman do Královského Poříčí na Sokolovsku. Tady na historickém statku Bernard poobědvá s poslanci a senátory zastupujícími Karlovarský kraj a také s poslancem Evropského parlamentu. Jako předkrm se bude podávat uzený hovězí jazyk s hořčicovým dresinkem, chřestem a křenovou majonézou. Hlavním chodem bude pečená selečí kotleta se špekovým knedlíkem. Jako dezert připravili kuchaři tvarohový koláč s meruňkami a šlehačkou.

12:14 - Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová započala svůj program při návštěvě Karlovarského kraje návštěvou Krajského dětského domova pro děti do tří let v Karlových Varech. Zde první dámu, kterou doprovází i manželka hejtmana Monika Havlová, přivítala ředitelka domova Erika Pavlová. Ivana Zemanová s doprovodem si prohlédla ložnice i herny dětí, těm starším popřála dobrou chuť k obědu, k bramborám se šťávou a masem. Zájem projevila o výhled z oken domova, který nabízí pěkný pohled na lázeňskou zónu Karlových Varů. První dámu také zajímal počet a složení děti, které v domově žijí. "Kapacita je až padesátka dětí z celého kraje, ta ovšem aktuálně naplněna není. V tuto chvíli máme v péči 33 děti ve věku do tři let," řekla ředitelka Erika Pavlová. Ivana Zemanová se také seznámila s matkou, ktera domov obývá v rámci takzvaného edukačního pobytu, kdy je i se svým miminkem v domově ubytována a jeho zaměstnanci ji učí, jak se ma o své dítě postarat. Mamince i tříměsíčnímu chlapečkovi předala první dáma drobné dárky, dupačky, plyšovou hračku a chrastítko. Posléze krátce pohovořila s vedením domova a jeho ředitelce předala dárek, monitor dechu novorozenců.

11:54 Prezident Zeman se rozloučil se zastupiteli. Ještě předtím se podepsal do pamětní knihy kraje a jako dárek dostal například model hradu Loket, který vyrobili vězni z Horního Slavkova. Nyní se sešel k separátnímu jednání se zástupci organizací poskytujících sociální služby.

11:44 - Hlavu státu nyní čeká setkání s vypranými představiteli sociálních služeb v kraji. Poté zamíří a oběd na Statek Bernard. Jaké menu pro prezidenta kuchaři připravili se dočtete ZDE.

11:36 - Prezident Zeman se při vystoupení před zastupiteli věnoval mezinárodní, domácí i regionální problematice. Dotkl se samozřejmě i stále nedokončené silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou. "Kdykoliv potkám ministra dopravy, upozorním ho na současný stav, abychom se ji dočkali," uvedl prezident. Řeč přišla i na výsledek voleb na Slovensku, zaměstnanost či případnou migrační vlnu. První dáma mezitím dorazila do dětského domova.

11:18 - Prezident hejtmanovi popřál v předstihu k 50. narozeninám. "Jsem rád, že jste dostáli slibu a začali budovat hospic. A také že se začnou opravovat Císařské lázně v Karlových Varech," uvedl prezident.

11:12 - Po návštěvě Krajského úřadu, kde hejtman Martin Havel s manželkou Monikou přivítal cely prezidentský pár, se Ivana Zemanova přesouvá do Krajského dětského domova, pro děti do 3let. Zde ji přivítá ředitelka Erika Pavlová a vrchní sestra Simona Parthová.

11:07 - V budově krajského úřadu začalo setkání prezidenta se zastupiteli. Mezitím od budovy úřadu odjela kolona s první dámou.

10:45 - Zatímco prezidenta v 11 hodin čeká setkání se zastupiteli kraje a řediteli příspěvkových organizací a krajských institucí, první dáma ve stejnou dobu odjede na první míto, které dnes navštíví - Krajský dětský domov pro děti do 3 let.

10:33Prezident Miloš Zeman s manželkou zahájil oficiální návštěvu Karlovarského kraje. Před krajským úřadem ho přivítal hejtman Martin Havel s manželkou Monikou. "Tak vás po roce opět vítáme v Karlovarském kraji," přivítal prezidentský pár hejtman. A odebral se s prezidentem k úvodnímu jednání.

Pro aktualizaci stránky stiskněte F5

Redakce Deníku vás vítá u on-line zpravodajství z návštěvy prezidentského páru v Karlovarském kraji. Prezident Miloš Zeman s první dámou Ivanou Zemanovou začínají první den návštěvy v 10:30 hodin na krajském úřadu, poté se jejich cesty rozdělí. Hlava státu zamíří dnes po debatě s krajskými politiky a podnikateli do společnosti Rotas v Rotavě a také do Nejdku, kde pobeseduje s občany města. První dáma navštíví Domov pro děti do 3 let a vilu Lützow v Karlových Varech a také Věž smrti ve Vykmanově.