Progra prezidenta debatou s občany Františkových Lázní pro dnešek skončil. Nyní ho čeká již jen soukromá večeře. Děkujeme vám, že jste sledovali on-line zpravodajství na našem webu. Pokračovat v něm budeme i v poslední den návštěvy.

17:45 - Skončila diskuze s občany Františkový Lázní. O pozdvižení se v divadle Boženy Němcové postaral jeden z občanů, který tvrdil, že má článek Ferdinanda Peroutky "Hitler je gentleman". jak se posléze zjistilo, nešlo o ten materiál, který Miloš Zeman hledá a na který vypsal stotisícovou odměnu.

16:58 - Plné divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních očekává příjezd prezidenta. Na setkání se chtěl dostat i značně opilý muž. Toho policisté do budovy nepustili.

16:36 - U Divadla Boženy Němcové ve Františkových Lázních čeká na příjezd prezidenta asi stovka lidí. Hlava státu zatím ještě jedná na radnici s představiteli města.

15:16 - Prezident se po obědě setkal s vedením společnosti Lázně Františkovy Lázně. Jednání probíhá za zavřenými dveřmi. Prezident se následně setká také s vedením města.

14:10 - První dámu nyní čeká pozdní oběd na, který ji pozvala manželka hejtmana Monika Havlová do Kostelní Břízy. Zde se obě dámy rozloučí a Ivana Zemanová se vrátí do Grandhotelu Pupp. Program první dámy pro letošní návštěvu kraje končí.

14:08 - Poslední zastávkou oficiálního programu Ivany Zemanové při prezidentské návštěvě Karlovarského kraje byl zámek Kynžvart. Při téměř hodinové prohlídce zámku první dáma vyslechla výklad kastelána zámku Ondřeje Cinka. Na jeho žádost se také zapsala do místní kroniky. Kynžvartský zámek se pochlubil rozsáhlou sbírkou knih, čítající kolem sedmi desítek tisíc svazků a první dáma si mohla vlastnoručně prohlédnout 1200 let starou Bibli. První dámu také pozdravil starosta města Lázně Kynžvart Miloslav Pernica.

14:00 - Miloš Zeman nyní obědvá s podnikateli Karlovarského kraje. Jaké je dnešní menu v porovnání se včerejším? Více se dočtete ZDE.

13:19 - Prezident se rozloučil se studenty chebské ekonomické fakulty Západočeské univerzity. Od vedení školy dostal na památku sadu nožů, sýr, nůž a vývrtku a pamětní plaketu.

12:51 - Ivana Zemanová se v rámci svého úterního programu přenesla také do dob dávno minulých. Umožnili jí to spolumajitelé doubravského skanzenu na Chebsku, kteří ji touto jedinečnou památkou provedli. Návštěva trvala několik desítek minut a první dáma si prohlédla okolí objektu i jednotlivé části budov. Zájem projevila o krásný vzor na kachlích, ze kterých jsou v dobové světnici postavena kamna. Zajímal ji také nábytek, který je podle Jany Schmiedové datován do osmnáctého století. Na nádvoří historických budov se k první dámě seběhly místní kočky. Spolumajitel skanzenu Karel Schmied se pochlubil novým autentickým holubníkem, který se chystali vztyčit nad střechou objektu, a Ivanu Zemanovou zajímalo, kolik holubů plánují manželé pořídit. Jana Schmiedová vtipně odpověděla, že zatím pouhý jeden pár. První dáma poté dokončila prohlídku stodoly, kůlny a půdy a vydala se na další cestu. Příští zastávkou je zámek Kynžvart.

12:45 - Miloš Zeman po setkání s vedením Fakulty ekonomické v Chebu beseduje také se studenty. Besedu se studenty ekonomické fakulty v Chebu zahájil bonmotem: "Nebojte se, nebudu přenášet žádné pitomé poznámky o Západočeské univerzitě." Setkání se účastní kolem 50 studentů, většina z nich přišla s fotografiemi prezidenta, které jim byly rozdány. Prezident před studenty zavzpomínal na svá studia na ekonomické fakultě v Praze.

12:14 - Z Kynšperka nad Ohří se prezidentská kolona přesunula do Chebu. Miloš Zeman nejdříve jedná s vedením Ekonomické fakulty Západočeské univerzity.

11:45 - Prezident právě ukončil debatu s občany Kynšperka nad Ohří. Hlava státu zde obdržela hned několik dárků, mezi nimi bylo například i pivo, které se v Kynšperku vaří. Samotné lahve piva přitom byly opatřeny etiketami vytvořenými z fotografií samotného prezidenta. Lidé se během besedy dotazovali například na migrační krizi.

11:41 - Svůj úterní program zahájila Ivana Zemanová v Karlových Varech. Navštívila Sociálně terapeutické dílny ve Staré Roli. Doprovází ji jako v pondělí manželka hejtmana Karlovarského kraje Monika Havlová. Klienti Sociálně terapeutických dílen ukázali první dámě, jak zde tráví svůj čas, v keramické, šicí či výtvarné dílně, nebo při dřevovýrobě. Klienti od první dámy obdrželi velký pyte korálků k vyrábění. Ivana Zemanová se s nimi vyfotila, čímž jim udělala obrovskou radost. Poslední dílna, do které se obě ženy podívaly, byla chovatelská. Klienti jim ukázali agamy a chameleony a první dáma si dokonce vyzkoušela krmení těchto zvířat živými cvrčky a šváby. Zajímala se také o inkubátor, v němž se právě líhnou vajíčka plazů, samozřejmě v režii klientů dílen. Těch do zařízení denně dochází přibližně 25 a aměstnanci se je snaží řadit k takovým činnostem, které jim vyhovují. Loni dílnu navštvovalo celkem 84 klientů. Ivana Zemanová se po prohlídce akvárií s různými druhy ryb rozloučila a nyní míří prezidentská kolona na Chebsko do Skanzenu Doubrava.

11:22 - Prezident po debatě s občany Kynšperka nad Ohří zamíří na ekonomickou fakultu ZČU v Chebu. Zde se ve 12:35 setká se studenty.

10:50 - Na příchod prezidenta už netrpělivě čeká naprosto zaplněný pár Kynšperského pivovaru. Ještě před vchodem všichni lidé prochází důkladnou prohlídkou. Prezident zatím jedná za zavřenými dveřmi s vedením města. „Upozorním pana prezidenta, že tu chybí logistika, respektive propojení na Prahu. Trápí nás také odliv mladých lidí, což s tím souvisí," prozradil již dříve pro Deník starosta Tomáš Svoboda.

10:27 - Před Kynšperským pivovarem, kam prezident za několik minut dorazí, už je několik desítek lidí. Právě v pivovaru se hlava státu sejde s vedením města a následně pohovoří s občany. „Myslím si, že právě setkání s občany je to nejdůležitější. Lidé chtějí s panem prezidentem podiskutovat a zeptat se ho třeba na uprchlickou krizi," řekl starosta města Tomáš Svoboda.

10:20 - Program prezidenta začíná v Kynšperku nad Ohří, kde na hlavu státu již čeká vedení obce.

Redakce Deníku vás vítá u on-line zpravodajství ze druhého dne prezidentské návštěvy v Karlovarském kraji. Prezident dnes zavítá do Kynšperku nad Ohří, na ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Chebu a také do Františkových Lázní. První dáma vyrazí do Sociálně terapeutických dílen v Karlových Varech, prohlédne si skanzen Doubrava a navštíví zámek Kynžvart.