Náročná stavba zaměřená na centralizaci lékařské péče v karlovarské nemocnici je v plném proudu. Akci financuje Karlovarský kraj s dotací z ROP Severozápad. A právě vedení kraje se v uplynulých dnech obrátilo na Úřad Regionální rady s žádostí o prodloužení termínu ukončení realizace projektu, který je stanoven na letošní 15. říjen. Žádost kraje úřad prozatím neschválil, náměstek hejtmana Jakub Pánik (ČSSD) však hodlá požádat opakovaně. „Průběh prací monitorujeme, osobně jsem se účastnil kontrolního dne, kde nám zhotovitel oznámil změnu na pozici hlavního stavbyvedoucího. Od výměny si firma slibuje ještě lepší a intenzivnější průběh prací. Vše se podřizuje tomu, aby byl harmonogram stavby dodržen. I přesto chci znovu apelovat na Úřad Regionální rady, aby k požadavkům na změny termínu dokončení projektu přistupovali s ohledem na specifika a význam projektu, jakým je právě centralizace v karlovarské nemocnici," uvedl náměstek Jakub Pánik.

Celkové náklady na projekt činí přes 121 milion, dotace z ROP Severozápad dosahuje asi 85 milionů. Zbývající část tvoří vlastní podíl Karlovarského kraje.

„Stavebníci během bouracích prací narazili na azbestová vlákna ve střešní konstrukci pavilonu B. Vyčíslili jsme náklady na řešení této věci, půjde o částku ve výši 1,4 milionu korun," upřesnil technický ředitel nemocnice Lukáš Holý. Likvidace azbestu je v polovině. Centralizace lékařské péče v karlovarské nemocnici zahrnuje rekonstrukci a dostavbu stávajícího pavilonu B, do kterého by se po ukončení stavebních prací měly přestěhovat dětské oddělení, ambulance i lůžková část ORL a infekční oddělení. S předstihem došlo k přestěhování lůžkové části chirurgie B muži. Ta je nyní dočasně umístěna ve třetím podlaží budovy C, aby stavební práce neměly dopad na pacienty. Projekt zahrnuje i přístavbu jednoho patra pro infekční oddělení nemocnice a také nástavby pro ORL. Pacientům i zdravotníkům tak budou namísto nevyhovujících a zastaralých budov sloužit moderní a kvalitně vybavené prostory.