Zhruba 13 milionů korun si vyžádají příští rok opravy některých památek v Karlových Varech. Například druhá etapa opravy Tržní kolonády je odhadnuta na téměř půl milionu korun, oprava střechy divadla na 10 milionů korun, přestože novou střešní krytinu tato budova obdržela v roce 1999 a použitá břidlice přitom měla vydržet desítky let. Tehdy si celková rekonstrukce budovy divadla vyžádala 270 milionů. Podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) je nutná i oprava terasy a římsy Zámecké kolonády, která si vyžádá téměř milion, a oprava střechy kostela sv. Lukáše vyjde na milion korun.

„Na všechny tyto rekonstrukce chceme požádat o dotaci Ministerstvo kultury, a to z kapitoly programu regenerace městských památkových zón. Byli bychom rádi, kdybychom obdrželi vyšší příspěvek než v loňském roce, kdy jsme obdrželi pouze dvě stě tisíc korun. Proto jsme zpracovali daleko podrobnější analýzu stavu památek ve městě. Získáme tak bonusové body a můžeme do žádosti o dotaci zařadit větší celky," vysvětlil náměstek Jiří Klsák .

„Město by chtělo od Ministerstva kultury na opravu památek získat dva miliony korun, což je nejvyšší příspěvek. Rozpočet na jejich rekonstrukci je vyšší, ale na opravě těchto objektů musí město určitým dílem participovat a zbytek pokrýt z rozpočtu města," vysvětlil náměstek Klsák.

O dotaci zažádá město do 15. listopadu a v jaké výši mu bude odsouhlasena, to se dozví až na jaře příštího roku.

Podle náměstka Klsáka je nutné památky opravit, i kdyby město příspěvek z Ministerstva kultury neobdrželo. „Kromě Tržní kolonády je oprava všech dalších velmi akutní," zdůraznil náměstek.