I když je Den dětí spjat s prvním červnovým dnem, jeho oslavy jsou letos rozloženy do dvou týdnů, a to do posledního květnového a prvního červnového. Na své si děti přijdou v Karlových Varech, na Hauenštejně, v Lázních Kynžvartu nebo v Sokolově.

Karlovarské děti si mohou užít svůj den 9. června ve Staré Roli. Místem konání je areál dobrovolných hasičů. Tady akce startuje ve 14:00 a příchozí si mohou zadovádět v pěně nebo si pohrát se zvířátky v minizoo.

Na druhé straně už teď v sobotu mohou nedočkavci dorazit například na Hauenštejn do vesničky Horní Hrad. Letošní ročník tu proběhne v sobotu na téma Staré řecké báje a pověsti a připraveno je 13 soutěží pro děti a rodiče. Během dne bude kromě úkolů připraven zajímavý doplňkový program ve formě vystoupení, ale také dílnička tvoření mandal z písku. Děti i dospělí se také budou moci svézt na koni. Akce se koná za každého počasí. „Každý rok se snažíme vyrazit na oslavy na jiné místo. Loni jsme byli v Chodově, letos to vypadá na Hauenštejn," doplnila Alena Mošková z Chodova.

O víkendu mohou rodinky z Karlovarska vyrazit v sobotu například i do Krásného Údolí, Nových Hamrů, Nejdku nebo na Boží Dar. O den později bude veselo také v Jáchymově nebo Vojkovicích.

Doslova ´megaakci´ si užijí děti dále v Lázních Kynžvartu. Už tuto sobotu od 13 hodin se na místním hřišti dětem představí Dáda Patrasová či Heidi Janků. Kromě toho na nejmenší čeká spousta atrakcí. Nebude chybět nafukovací hrad, malování na obličej, trampolíny či disneyland. Děti se budou také moci svézt na kolotočích či ve vláčku. Spoustu soutěží si pro své děti připravili také v Nebanicích. I zde se uskuteční dětský den v sobotu 30. května. Zde se o zábavu postarají například chebští šermíři. Nebaničtí zhlédnou také vystoupení kouzelníka Jakuba Koutského a vyřádí se v lanovém centru. Dětské dny na Chebsku pokračují i o týden později. V sobotu 6. června si svůj den užijí děti v Milíkově, kde obec společně se sdružením maminek připravila soutěže, střílení z luku, lanovou dráhu, obří skluzavku a chybět nebude ani tradiční a oblíbená pěna.

Den dětí nachystal na neděli také Dům dětí a mládeže Sova Cheb. Pro ratolesti je připraven v neděli program ve formě zábavních atrakcí a soutěží a skákací hrad. Celá akce bude doprovázena vstupy kroužků DDM a přehlídkou hasičské techniky.

To v areálu Domu dětí a mládeže v Sokolově budou slavit děti v sobotu 30. května od 9 do 17 hodin. Na programu dětského dne je například cirkus Berto, zazpívá Heidi Janků, vystoupí děti ze zájmových kroužků, železničáři vystaví modely, bude se soutěžit. Den dětí bude moderovat Richard Langer.

O den dříve mohou přijít ti nejmenší do sokolovského zámku na tamní nádvoří. Dětské odpoledne zde připravila Městská knihovna v Sokolově. Bude zaměřené hlavně na pohádkové soutěžení pro malé i větší děti a uskuteční se v pátek 29. května od 13 do 16 hodin. Pořadatelé však upozorňují, že v případě nepříznivého počasí bude akce zrušena.

(hni, bež, sim, roc)