„Celková částka, kterou městu dluží nájemníci bytových a nebytových prostor, se pohybuje kolem necelých 12 milionů korun," řekl starosta Ostrova Pavel Čekan. I to byl jeden z impulzů, proč se do pardonu město pustilo.

„Chceme dát šanci dlužníkům, kteří se nacházejí ve svízelné ekonomické situaci. Proto jim nabízíme dvě varianty. Pokud je splní, odpustíme jim velkou část penále, které je v některých případech vyšší než samotný nájem," dodal jedním dechem starosta. První varianta počítá s prominutím 90 procent poplatku z prodlení za neuhrazené nájemné. Nájemníci však musí do 30. září tohoto roku uhradit celý dluh na nájmu plus 10 procent na poplatcích z prodlení. Druhá počítá s vytvořením a pravidelným splácením splátkového kalendáře. Tím se tak promine 75 procent dlužné částky z penále a uhradí se jen dlužný nájem a 25 procent za penále.

„Tady to však má podmínku. Minimální měsíční splátka musí být 500 korun. A v případě zpoždění platby se vše vrátí tak, jak bylo," zdůraznil Čekan.

Podobná akce se v Ostrově konala v roce 2011. Šance však samotné dlužníky moc nenadchla.

„Možnosti využilo 13 dlužníků, kteří takto zaplatili nájem za necelých 118 tisíc korun. Uspořili tak téměř 51 tisíc na odpuštěných poplatcích," uzavřel starosta.