Do loňského ročníku byl za nejlepší dívčí a chlapecký herecký výkon udělován Zlatý dudek. „Festival má letos 50. narozeniny a měli jsme pocit, že dudek, kterého jsme udělovali dosud, už má doslouženo a festival si zaslouží novou cenu,“ vysvětlila Ilona Hálová, programová ředitelka festivalu.

Nová cena vychází z té původní, jejímž autorem byl výtvarník Jaroslav Ježek. Tentokrát se o výtvarný návrh postaral Viktor Chalepa. „Hlavním požadavkem organizátorů festivalu bylo, aby cena nějakým způsobem reagovala na tu původní,“ přiblížil Chalepa. „Shodli jsme se na tom, že bychom zachovali dudka, který se stal symbolem festivalu, a z toho jsem vycházel. Zbytek už byl na mém osobním výtvarném přístupu, kde jsem se snažil cenu udělat trošičku jinak, aby bylo na první pohled poznat, že jde o cenu novou,“ dodal.

Ostrovského dudka vyrobily šikovné ruce zaměstnanců v Ateliéru Lesov. A těch rukou bylo podle slov výrobního ředitele Libora Krumlovského zhruba šest párů. „Samotný výrobek se musí odlít, po uschnutí a retuši jde k pecím na první výpal na přežah na teplotu 970 stupňů. Pak prochází procesem glazování, jde na ostrý výpal na teplotu 1400 stupňů a následuje případná dekorace,“ popsal postup výroby.
Forma na odlití nového dudka byla vyrobená zcela novátorskou metodou. „Byla vyrobená 3D tiskem, což u porcelánu bylo v celistvém kontextu použito úplně poprvé,“ poznamenal autor formy Martin Přibík. „Přímo do formy je litá sádra a do toho následně výrobek,“ upřesnil.

Dětský filmový festival je podle pořadatelů z devadesáti procent připravený. „Ostrovští dudkové se budou rozdávat ve velkém. Bude to cena ve všech kategoriích, které se budou vyhlašovat,“ uvedl ředitel Domu kultury Ostrov Miroslav Očenášek, který už na jednání zastupitelstva prozradil, že jednou z dalších novinek bude soutěž o nejlepší scénáře. „Líbí se mi, že se vše vrací do původních kolejí. Spojila se tradice s moderní dimenzí, festival se přizpůsobil době. Děti už jsou dneska jiné než před lety. A já věřím, že se festival někam posune a bude zase tak zajímavý, jako když jsme my stáli fronty do kulturáku, abychom se na filmy dostali,“ věří starosta Ostrova Josef Železný.

Dětský filmový festival v Ostrově začíná 7. října.

Nejen pálit po narušitelích vzdušného prostoru či agresorech útočících na pozemní cíle musí zvládat příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic. Velmi důležité je i zaujmout to správné bojové postavení. Proto absolvovali ve vojenském új
Strážci nebes vylepšovali taktiku