TOP 09 v posledních parlamentních volbách nedopadla zrovna nejlépe a předseda Kalousek vzápětí oznámil, že nebude kandidovat do vedení strany na celostátním sněmu, který se uskutečnil o uplynulém víkendu.

Je smutné, že se za dobu jeho předsednictví nevygenerovala žádná osobnost, která by byla schopná a ochotná zvednout hozenou rukavici a přesvědčit spolustraníky, že na to taky má… No, ono to dost dobře nešlo, protože Kalousek je skutečně fenoménem naší politické scény.

Přesto se ale objevily alespoň nadějné tváře Adamová, Ženíšek, Feri, Koubek… Bohužel nikdo z nich nesebral tu odvahu, ať už z jakýchkoliv důvodů, ucházet se o post předsedy. Možná se zalekli toho, že rukavici zvedl europoslanec Jiří Pospíšil, mediálně zdatný a úspěšný politik, který do TOP 09 vstoupil až nyní po neúspěšných parlamentních volbách a pasoval se tak, při vší úctě k němu, do role spasitele.

Ovšem to je jeho plus! Minus je, že se nenašel nikdo další, pominu-li kandidaturu neznámého Pavla Němce z Prostějovska. Chci věřit, že nebude vadit Pospíšilova minulost v ODS, že nebude vadit vzdálenost Bruselu od vnitropolitických témat, a stejně tak jako v dobách předchozích budu stát za svým předsedou jako doposud. Chci věřit, že celostátní sněm za dané situace zvolil správně, že se zlepší komunikace TOP 09 jak uvnitř, tak i navenek a alespoň trochu se potlačí nálepka „Kalousek“, který přece může za všechno. Jenom čas a další volební výsledky ale ukáží, jestli si Kalousek zbytečně nePospíšil. Držme si palce!