Společnost Transfer Europe Information (TEI) zřejmě postaví pět nových garážovacích domů v Karlových Varech. Jako jediná se podle mluvčího magistrátu Jana Kopála přihlásila do výběrového řízení, které na tuto obří zakázku vyhlásila karlovarská radnice v říjnu a termín pro podávání nabídek skončil 4. prosince.

„Rada města konstatovala, že tento uchazeč splnil všechny v záměru stanovené podmínky. Jelikož se jedná o projekt dlouhodobý a strategicky významný, hodlá jej předložit k projednání zastupitelstvu 19. ledna příštího roku,“ uvedl Kopál.

Firma TEI, která byla investorem kontroverzního víceúčelového garážovacího domu s luxusními apartmány v Libušině ulici, nabídla městu uzavření smlouvy o investici 627 milionů a instalaci třinácti vjezdových bran na hranicích lázeňského území v objemu 11,6 milionu korun.

„Společnost TEI navrhuje termíny zprovoznění parkovacích domů v lokalitách nábřeží Jana Palacha do konce roku 2013, u Galerie umění 2014, v Polské ulici, který má stát blízko hotelu Slavie (nyní Marttel) v Drahovicích do 2015, za Becherovou vilou do 2016 a na Divadelním náměstí do 2017. Termín pro instalaci vjezdových bran je konec roku 2011,“ vysvětlil Kopál.

Navrhované nájemné stávajících parkovacích ploch je podle mluvčího jedna koruna ročně po celou dobu nájmu. „Ekonomický model předpokládá, že uchazeč získá sedmdesát procent inkasovaných příjmů za povolení vjezdu do lázeňského území a za parkování v něm, a to mimo uvedené parkovací domy,“ zdůraznil Kopál.

Proti záměru výstavby parkovacích domů protestovali památkáři, kteří radnici písemně upozornili, že s nimi tento projekt nikdo nekonzultoval. „Nyní budeme postupovat standardním způsobem. Žádné jiné pravomoce nemáme,“ uvedl Roman Procházka, ředitel Národního památkového úřadu v Lokti. „Záleží na státní správě. Město si diktuje, co kde bude stát. Nyní se dokončuje změna územního plánu na Divadelním náměstí a za Becherovou vilou. Pokud památkáři souhlasit nebudou, pak nebudou,“ uvedl Martin Hájek za firmu TEI.

Výhrady k celkovému průběhu výběrového řízení má také karlovarská opozice.

„Před nedávnem vyřčená zásadní výhrada trvá. Vyhlášením vítěze výběrového řízení z jednoho přihlášeného uchazeče - přičemž nebylo řádně projednáno, připomínkováno ani jednoznačně definováno zadání této zakázky - byla mlčky přeskočena jedna ze základních a nezastupitelných etap celého procesu řešení dopravy v lázeňském území,“ uvedl Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa). Zastupitel Kulhánek se zhruba před dvěma lety seznámil s tehdejší studií společnosti TEI a kvitoval racionální podstatu řešení dopravy v centru města. „Byl jsem ale tehdy také ujištěn, že dořešení celého systému, jeho prvků včetně podrobností bude ještě otázkou diskuse všech zainteresovaných. Jak institucí a odborné veřejnosti, tak soukromých subjektů, kterých se řešení bezprostředně týká. Jinými slovy, že diskusí dojdeme ke shodě a jasně definovanému zadání. A nyní se dočkám toho, že bez jakéhokoliv náznaku popsaného procesu je zde vítěz výběrového řízení,“ zdůraznil.

Jeho výtka se proto netýká toho, kdo vyhrál, ale toho, kdo zadával, tedy města. „Je to výhrada vůči naprosto nesystémovému přístupu, kdy si skupinka radních bez ohledu na cokoliv „upeče“ zásadní investiční záměr, s dalekosáhlými konsekvencemi, bez jasně definovaných a odsouhlasených podmínek. Podle mého názoru jsme tímto rozhodnutím na počátku bezpočtu problémů a kolizí, které s takto nepřipraveným záměrem do budoucna vyvstanou,“ zdůraznil zastupitel.