Na spolupráci podnikatelských subjektů s vědeckovýzkumnými institucemi půjdou rovné dva miliony korun. Mění se ovšem podmínky. Oproti minulým letům došlo ke zjednodušení administrace vyhlašovaného dotačního programu a nově byly nastaveny i příznivější podmínky pro zájemce o dotace. Ti mohou žádosti podávat do pondělí 21. května, kdy termín vyprší.

Na základě dlouholeté zkušenosti s administrací dotačního titulu bylo radě Karlovarského kraje doporučeno schválit titul v pozměněné podobě. Nově již nebyla Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání vyhlašována veřejná soutěž na inovační vouchery, která vzhledem k nízké alokaci programu představovala neúměrnou administrativní, finanční i časovou zátěž. „Jedná se o navázání, případně i rozšíření smluvní spolupráce mezi podnikatelským a výzkumným sektorem, nikoliv tedy o účelovou podporu výzkumu, vývoje a inovací, která je definována zákonem. Není proto již potřeba vyhlašovat dotační titul v režimu veřejné soutěže,“ konstatovala hejtmanka Jana Vildumetzová.

Kromě toho byl výrazně zjednodušen i proces hodnocení, projednávání a schvalování žádostí o dotace.

Příprava nové výstavy v Mattoni muzeu v Kyselce. Autorkou výstavy je výtvarnice Veronika Kudláčková Psotková ve spolupráci s kostýmní výtvarnicí a autorkou kostýmů ze seriálu Já, Mattoni Andreou Královou.
Nová expozice ukáže, jak se dříve stáčela minerálka

Karlovarská agentura rozvoje podnikání již nebude muset oslovovat externí hodnotitele působící mimo náš region. Namísto nich bude vydávat doporučení k přidělení dotace hodnotící komise a Rada pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje.

„Žadatelé o podporu pak jistě přivítají nově nastavenou pětidenní lhůtu pro odstranění vad či doplnění neúplné žádosti. A také lepší systém hodnotících kritérií, prodloužení doby realizace projektu o dva měsíce nebo posunutí termínu pro závěrečné vyúčtování a finanční vypořádání až na březen následujícího roku po vyhlášení programu,“ podotkla Vildumetzová.

Dotační program byl vyhlášen 6. dubna, elektronické žádosti bylo možné předkládat v termínu od 7. do 21. května. Každý z žadatelů může na svůj projekt získat podporu ve výši až 170 000 korun. Veškeré potřebné informace byly zveřejněny na internetových stránkách Karlovarského kraje. Pro žadatel byl rovně připraven seminář v Podnikatelském inkubátoru Kanov v Karlových Varech. Při něm se mohli seznámit nejenom s novými podmínkami, ale i s podpořenými projekty a prostor bude rovněž i pro individuální konzultace.

Ilustrační foto
Starý odbavovací systém nahradí nový, a na kartu