A to ve váhové kategorii 63,5 kg. Boxerská klání byla tehdy v Národním domě velkou sportovní událostí a utkání navštěvovalo na šest set lidí. Není se tedy co divit, že tuto tradici chce vedení hotelu znovu oživit. První Galavečer se koná v sobotu 23. dubna v sedmnáct hodin a Antonín Plecitý bude znovu u toho. Tentokrát ale už jako čestný host a fanoušek tohoto tvrdého sportu. S aktivním boxem skončil v osmdesátých letech, kdy se v Karlových Varech klub rozpadl. Trénovalo se ovšem i nadále.

Do ringu vstoupil Antonín Plecitý, když mu bylo sedmnáct, v devětašedesátém roce. „Trénovali jsme v hale Lokomotivy, tam byl uskladněn ring. V Národním domě se tehdy konala jen výjimečná utkání. Boxoval jsem zde asi tak pětkrát. A lidé si zdejší utkání oblíbili, na box se tehdy chodilo jako dnes na hokej. A při špatném rozhodnutí rozhodčích létaly sálem i židle. Pro nás to byly bojové podmínky. Převlékali jsme se u kuchyně, zatímco hosté v šatnách pro umělce," vzpomíná.

Boxeři šli do ringu tehdy bez chráničů na zuby, neměli ani helmy. „Ale i když je dnešní boxeři mají, úder na mozek je stejný. My jsme to odnesli poraněnými rty, pohmožděnými kůstkami na rukou, ale s tím se muselo počítat. Show to nebyla, vyhrát chtěl každý. Pro mě bylo vítězství, že jsem nikdy nebyl knokautován. Z více než sta utkání jsem jich prohrál asi patnáct," konstatoval se skromností sobě vlastní.

Box je pro Antonína Plecitého férovější než například hokej.

„Tam může být soupeř zákeřný. Box je sport z očí do očí, a když se fauluje, tak většinou neúmyslně.

Stále počítáte s tím, že vás soupeř chce trefit. A většinou nečeká. S tím prostě do ringu jdete. Musíte potlačovat přirozené reflexy a plně vnímat soupeře. Fyzička je nutná, stejně jako správný nácvik úderů. Velkou roli hraje psychika i zdravá agresivita," zdůrazňuje Karlovaráky oblíbený boxer, jehož vzorem byl tehdy Cassius Clay. Dnes obdivuje například Vladimira Klička. K boxu jej přivedl otec, který v mládí aktivně zápasil i boxoval. „Aktivní zůstává až dodneška. V pětasedmdesáti cvičí, zvedá činky a udržuje se v kondici. Je to rvavá povaha. Já jsem aktivně trénoval do loňska, dříve jsem se věnoval i tréninku chlapců," odpovídá na dotaz, jak se vlastně k tomuto sportu dostal. „Peníze?" usmívá se. „Za vyhrané utkání jsme dostali 200 korun, za prohrané 100. To opravdu moc nebylo." A vlídný úsměv má na tváři i při otázce, zda má v rodině své následovníky. Má dvě dcery, ale ty si místo boxu jako sport vybraly závodní tanec a gymnastiku.

Pro Antonína Plecitého je obnovená tradice boxu v Národním domě návratem v čase, s kterým už málokdo počítal. Ring bude postaven u jeviště v sále Orpheum, tedy jako tehdy, když boxoval on. Stejné bude i uspořádání míst v sále. Vše se organizovalo podle dobových fotografií, které bývalí boxeři vedení hotelu poskytli. Jednotlivá utkání za účasti špičkových boxerů z celé České republiky, Německa a Maďarska, mezi nimiž se představí spousta reprezentantů, představí publiku pohledné dívky a diváci uvidí také kvalitní utkání žen. „Na hotelové recepci, kde lze vstupenky zakoupit, mizí volné vstupenky každým dnem, a tak neváhejte a přijďte si vychutnat tento jedinečný sportovní zážitek, který se v tomto podání již nebude opakovat," zve všechny k návštěvě manažer hotelu Viktor Březina. V sobotu 23.dubna budou v Grandhotelu Ambassador Národní dům prostě létat pěsti. V boxerských rukavicích a tvrdě.