Pouze dvacet dětí v Evropě trpí vzácnou nemocí imunitního systému. Jednou z nich je i sedmnáctiletá Kateřina Dvořáková ze Žlutic. Její imunitní systém vytváří nadměrné množství protilátek, které útočí na cévy. Nemoc se jmenuje Wegenerova granulomatóza – primární vaskulitida malých cév. Katce poškodila hlavně plíce, ledvinya klouby.

Lékaři v Plzni jí zachránili život, ale následující léčba, která brzdí imunitní systém, selhala.

V podobných případech se zkouší biologická léčba, jež se zdá velmi nadějná, ale výsledek nemusí být stoprocentní. Lék je navíc schválen pouze k léčbě dospělých. Nemoc totiž napadá v naprosté většině případů starší lidi nad 50 – 60 let.

Teprve nyní se doktorům podařilo léčbu pro Káťu zajistit, začnou s ní ve FN v Plzni již tento týden. „Katka onemocněla v září roku 2007. Měla příznaky ukazující na tuberkulózu, vysoké horečky, hrozný kašel a vykašlávala krev. Jsem lékařům v Plzni strašně vděčná, nikdo nečekal, že může přežít,“ líčí své pocity Katčina maminka Ivana Omraiová.

Kvůli nemoci přerušila Katka školu, učí se na Střední průmyslové škole keramické a sklářské v Karlových Varech. Po hospitalizaci ji začala opět navštěvovat, i když hodně chyběla. Podle její maminky chodí do školy pouze kvůli vzdělání a aby byla mezi svými vrstevníky, pracovat zřejmě nikdy moci nebude, alespoň ne naplný úvazek.

„Letos v lednu se jí nemoc zase hodně rozjela, začala se zhoršovat. Lékaři na dětské klinice v Plzni a také v Praze – Ke Karlovu, kde je centrum pro dětskou revmatologii, které může jako jediné indikovat biologickou léčbu, dělali všechno pro to, aby ji Katka mohla podstoupit, a teď se to konečně podařilo. Nejhorší na tom všem byla ta beznaděj, že lék existuje a vy nemáte šanci jej získat,“ vzpomíná Omraiová.

„Katka má vzácné zánětlivé onemocnění, které napadá cévy. Ty jsou ve všech orgánech u této dívky došlo konkrétně k poškození ledvin, plic, kloubů, a dokonce i kůže,“ popisuje lékař oddělení pro větší děti Dětské kliniky FN Plzeň Václav Lád.

Nemoc spočívá v tom, že se v těle vytváří nadměrné množství protilátek a ty pak napadají cévy. „Dosavadní léčbou jsme dosáhli toho, že se jí protilátky nyní nevytvářejí vůbec. Léky totiž brzdí její vlastní imunitu. To je samozřejmě také špatné, tělo se pak nemůže bránit žádným nákazám. Tak jí zase dodáváme ´hodné´ protilátky,“ vysvětluje Lád.

Žít s Wegenerovou granulomatózou lze velice obtížně. „Následky jsou trvalé, Katka má například poškozené plíce a čeká ji doživotní léčba. Začít s ní můžeme konečně tento týden. Biologickou léčbu podstoupí Kateřina ve formě infuze podle poměrně složitého dávkovacího systému. Nyní dostane jednu infuzi a pak ještě za deset dní, potom bude několik měsíců pauza a koncem roku musí přijít na další infuzi a tak dále,“ nastiňuje lékař.

K tomu všemu bude dívka samozřejmě neustále užívat spoustu dalších léků. Léčba by měla Katce pomoci zastavit další vývoj onemocnění.