Čtyři měsíce v provozu a nyní se chystá na zimní spánek. Řeč je o Mobidiku (MOBIlní Dětský Interaktivní Klub). Ten se podle městské policie osvědčil, a do ulic tak vyrazí i příští rok v březnu.

„Činnost a celkově celý nápad nízkoprahového mobilního zařízení se už dle přihlédnutí k počtu návštěv v průběhu čtyř měsíců opravdu osvědčily. Již od prvního výjezdu se počet návštěv zvyšoval. Činnost, která v klubu probíhala, si chválily nejen děti, které do prostor Mobidika zavítaly, ale také rodiče těchto dětí, kteří se občas také do činností zapojili," vysvětlila mluvčí městské policie Magdaléna Kovářová.

Nelze určit přesný počet dětí, které Mobidik navštívily, jelikož se většina dětí do klubu vrací. „Proto pracovníci Armády spásy mapují vždy celkový počet návštěvníků. Během čtyř měsíců zavítalo do mobilního zařízení přes 700 návštěvníků," uvedla Kovářová.

A jakou činností se děti v pojízdné herně zabývají? „Od začátku školního roku se jednalo především o plnění školních povinností, dále byly pro děti připraveny edukační hry, kresebné činnosti, sportovní hry. Do náplně v klubu se zapojili také příslušníci policie, jejichž činnost byla zaměřena na prevenci kriminality a zvyšování pocitu bezpečí dětí," popsala mluvčí strážníků.

Mobidik měl po celou dobu daný rozpis zastávek. Na cestách byl vždy od pondělí do čtvrtka. Tři dny se jednalo o zastávky na území města Karlovy Vary v sociálně vyloučených lokalitách či u městských ubytoven. Mimo město vyrážel autobus vždy ve středu, kdy navštívil děti z Vojkovic, Bochova, Bražce a Albeřic. Autobusu se také nevyhnuly některé problémy, které musely být řešeny za provozu. „Největším problémem, se kterým se Mobidik potýkal, byla volba úterního stanoviště. První možností byla ulice Okružní poblíž MHD zastávky, zde byla nízká návštěvnost. Nízká návštěvnost byla zjištěna i u druhé možnosti v Bohaticích. Od začátku září bylo testováno stanoviště v ulici K. Kučery, které se osvědčilo a těší se velké oblibě," uvedla jednu z prvních komplikací Kovářová.

Dalším kamenem úrazu bylo zrušení provozu ubytovny v ulici Západní, jenže i tento problém se vyřešil. „Lépe řečeno, vyřešily jej samy děti. Některé rodiny, které byly ubytovány na Západní, se přestěhovaly na ubytovnu v ulici Úvalská v Drahovicích, a tak měly děti stále Mobidika na dosah ruky, a to vždy ve čtvrtek," komentovala situaci mluvčí.

I přes spokojenost s provozem se však počítá s vylepšením některých služeb veřejnosti. „Záměrem je rozšíření služeb pro cílovou skupinu matky s dětmi, kdy by byla činnost věnována nejdříve matkám s mladšími dětmi, následně by byla činnost určena dětem školního věku. Dalším plánem je realizace společných akcí Městské policie Karlovy Vary, policie a Armády spásy," prozradila plány Kovářová.

Nyní autobus poputuje do depa Dopravního podniku, kde se uloží k 'zimnímu spánku', a to až do března, kdy se počítá s jeho vyjetím zpět, do Karlových Varů a okolí.