Kromě základů stavebnictví budou tito absolventi umět i rekonstrukce různých historických objektů pomocí technologií, které se používaly v době jejich vzniku. Vzhledem k tomu, že je v kraji řada historických měst a městských památkových rezervací, rozhodně nemusí mít obavy, že by nenašli uplatnění.

Stavební obnova patří v loketské škole do stavebních oborů. „Ve třetím ročníku si student volí, jestli se v dalším studiu chce věnovat Pozemním stavbám, nebo právě Stavební obnově,” vysvětlila ředitelka Střední průmyslové školy Loket Dana Krulišová. Všeobecné vzdělávací předměty mají oba obory společné, základy stavebnictví rovněž, liší se zaměřením na historické objekty. Pokud absolventi nejdou dál studovat na vysokou školu, uplatnění najdou například na městských nebo stavebních úřadech. „Jsou rovněž pravou rukou Národního památkového ústavu v Lokti, s nímž jsme navázali spolupráci,” upřesnila ředitelka.

Ta spočívá ve workshopech, nebo seminářích pro studenty přímo v terénu, kde se můžou seznámit s tím, jak to vypadá při rekonstrukci památky v praxi. „Vloni jsme je vzali do Kyselky, takže měli možnost vidět práci v tom nejohroženějším objektu tady široko daleko,” přiblížila Romana Riegerová, ředitelka Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Lokti. I ona vítá spolupráci s průmyslovou školou. „Určitě je to důležitý obor. Je málo lidí, co se tomu věnují, a památkový fond v republice je tak rozsáhlý, že lidé, kteří tomu rozumí, jsou potřeba. Pokud by i jeden nebo dva studenti byli v budoucnu schopní vystupovat na stavbě jako lidé, kteří k rekonstrukcím přistupují trošku jinak, než se obecně přistupuje, tak to vítáme,” dodala.

Ilustrační foto
Klaun ženě na ulici sebral kabelku, policie ho obvinila z loupeže

Exkurze do Kyselky zaujala i studenty. „Měla nám přiblížit historii lázní a průběh jednotlivých oprav lázeňského areálu,” uvedla jedna ze studentek, Tereza Kortišová. „Celá exkurze pro nás byla velice zajímavá a naučná, nejenže jsme se dozvěděli informace o jednotlivých budovách, ale následně jsme měli možnost se do některých za doprovodu odborníka podívat,” doplnila. Jak se obnovuje hrad, viděli v Bečově, kde pozorovali i odborníky přímo při práci.

Podobné možnosti jim samozřejmě skýtá i historický Loket. Chodí a fotí si tu různé historické památky a zkoumají, jak byly dělány krovy, střechy, omítky. „Byli se podívat i v kostele na místech, kam běžný návštěvník nesmí, prošli si i loketský hrad,” vyjmenovala ředitelka Krulišová. A výčet řady dalších exkurzí by pokračoval návštěvou stavebního veletrhu For Arch 2016 nebo Národního technického muzea v Plasích, kde si prohlédli nástroje, které se používaly dříve ve stavebnictví.

Přestože si studenti volí obor Stavební obnova až ve třetím ročníku, už při přijímacích zkouškách škola na tuto možnost volby upozorňuje.

Extrémní překážkový závod Bahňák si letos zaběhli muži, ženy, děti, dorost i týmy.
Z bláta rovnou do kaolínu, Bahňák prověřil dospělé i děti