Zatímco při sledování tamního zastupitelstva mi v hlavě neodbytně zněla skladba Kabátů ´Když se u nás chlapi poperou, tak jenom nožem anebo sekerou´ a nejsem si jistá, kdo se 20. září při oslavách a předvolebním shromáždění vlastně bude na valečském náměstí rožnit, v Karlových Varech naopak zastupitelstvo připomínalo zasedání funebráků. V éteru jakoby visel dotaz, kdo zmizí v propadlišti a kdo zůstane. A také v hlavě vibroval slogan, tentokrát z Vesničky mé střediskové… Zajeď se podívat do Pelhřimova, ať víš, do čeho jdeš. I když jsem si naprosto jistá, že některé karlovarské politiky ani oheň nespálí. Jsou jako pták Fénix a bájit chtějí dál.

To v Ostrově je to jiná káva. Politici zde vaří tak hustý a silný mok, že bacha na arytmii. Řeší kury a houpačky. Zastupitelstvo tady kvoká se starostovými slepicemi, které si mohou sednout na protikandidátovy houpačky, a spor je vyřešen. Na bidýlku budou všichni, i s politickými soupeři. Jen pozor na zakokrhání kohouta, mohlo by se to brát jako rušení nočního klidu. První a zároveň poslední řádné zastupitelstvo v nové radnici si vyzkoušeli ostrovští zastupitelé, a bylo opravdu veselo. I přes několikaminutové zaučování na novém hlasovacím zařízení se kupila chyba za chybou. Někteří místo hlasování mačkali tlačítko se vstupem do rozpravy, další naopak nestihli zmáčknout vůbec nic a některým připadali tlačítka jako bradavky. Místo návštěvy Pelhřimova se tu zastupitelé posílali do lázní, aby se vzpamatovali. Veselou a vítěznou náladu po volbách však budou muset zastupitelé uschovat do restaurací, neboť si odhlasovali rozšíření pásma zákazu pití na veřejnosti.

Hnutí a strany, které poslední volební průzkum tak nějak vynechal, si z toho nic nedělají. I když? Karlovaráci ho berou vážně, ale rozhodně se jím nestresují. A vsadili na rikšu. „S kampaní teprve začínáme a myslím si, že pro náš program dokážeme voliče získat. Chceme své spoluobčany oslovit především osobně každou středu v centru města u Národního domu nebo na cestách naší rikšou, kterou projedeme všechny městské části, protože nás zajímají názory lidí, kteří tam žijí," prozradil lídr Josef März.

Také ALTERNATIVA bere výsledky s nadhledem, ale Jiří Kotek, věren sám sobě, přitvrdil. „Při vědomí, že v Karlových Varech se kmotři soustředí právě na dehonestaci a umlčení ALTERNATIVY mnohými formami a prostředky, nemůže tento výsledek nijak překvapit. Pouze zvýrazní nepříjemný pocit, v jak morálně devastované době žijeme." Ale jedna dobrá zpráva na závěr. Do letošních voleb se mimo už letité a tak nějak vyhořelé politiky chystají i ti, kteří se na čas odmlčeli. Například lékař Pavel Bouška, při jehož oponentuře mnohým politikům kdysi došla řeč i dech. A argumenty také.