Na počátku všeho bylo pár nadšenců, kteří chtěli zkulturnit část Karlových Varů. Řeč je o projektu „Živé podchody", který má zpřístupnit prostor u Dolního nádraží nejen Karlovarákům, ale všem návštěvníkům a cizincům.

„Projekt začal v roce 2013, kdy jsme uspořádali workshop se studenty grafického designu a architektury pod vedením lektorů, kteří se zabývají veřejnými prostory. Poté proběhla soutěž a byly vybrány tři koncepty, jak místo pojmout. Pak se to překlopilo do fáze architektonické studie, kterou už v tuto chvíli máme," řekl tvůrce projektu Jiří Hanek.

Realizace zkulturnění podchodu bude mít dvě fáze. První, centrální část, bude realizována do podzimu tohoto roku, druhá by měla proběhnout v roce příštím. Vše je záležitostí prostředků, i když Jiří Hanek je v tomto směru velmi optimistický.

„Ten projekt jsme rozjeli my jako občanské sdružení, ale město si ho vzalo pod sebe a „tlačíme" to společně. Což je perfektní spolupráce, máme podporu a je to pro nás skvělý posun," uvedl Hanek.

Financování projektu je zajímavou stránkou. Podle plánu by měl spolknout kolem sedmi milionů korun. Zapojí se město, ale velká myšlenka je, aby se zapojili i občané.

„Chtěli bychom, aby se na díle lidi podíleli a mohli na něm zanechat nějakou stopu. Město by tedy mělo financovat ty věci, které je nutno udělat. Třeba chodníky, mobiliář nebo ukotvení mostu. Obklady by pak financovala široká veřejnost tím, že by si mohl každý obklad, takzvaný bos, koupit.Ten bude potom nainstalovaný s jeho jménem. Ceny se budou pohybovat od 50 do 5000 korun," doplnil Jiří Hanek.

Zapojit se tak mohou různé spolky, sdružení, školní třídy, týmy i jednotlivci. Sbírka bude spuštěna na konci srpna.

Hlavním přínosem realizace projektu nebude jen zkulturnění podchodů na náměstí Republiky, ale třeba také zkvalitnění navigačního systému, aby bylo jasné, kudy mají lidé jít.

„Je pravda, že cizinci se v podchodu často ztrácejí a my tady v galerii mnohdy suplujeme infocentrum. Přestože sídlí jen kousek od nás," dodává Hanek.

Štěpánka Becková