Černé výlepy trápí město. To proti nim bojuje častými kontrolami, odhalit viníka je však těžké a často je dílem spíše náhody. Více Karlovy Vary sází na zkontaktování iniciátora akce, na kterou výlep upozorňuje.

„Na tuto činnost se zaměřujeme během běžné kontrolní činnosti. Pokud k výlepům dochází na objektech, které mají od města pronajaté soukromé subjekty, spadá povinnost odstranit tuto reklamu na nájemce. V případě ostatních městských objektů je nepovolená reklama odstraňována v rámci běžného úklidu a údržby, většinou pracovníky vykonávajícími veřejně prospěšné práce," řekla k problematice mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Statistiku, kolik ročně stojí odstranění černých výlepů, si však město nedělá, neboť odstranění je součástí běžného úklidu a údržby. Odhalit 'výlepáře' je složité a často se tak děje jen díky náhodě. „Odhalit přímo toho, kdo například plakát vylepí, se bohužel příliš nedaří," potvrzuje Kyselá. Město to tedy zkouší jinou cestou.

„Dá se samozřejmě odvodit iniciátor. Odbor majetku města v minulosti vyvolal několik jednání se subjekty, jejichž nabídka byla předmětem černých výlepů, a podařilo se přimět je k odstranění," dodala mluvčí. Ani městská policie není při odhalování tohoto přestupku úspěšnější, za poslední dobu řešila jen několik případů. To, že se někoho podaří chytit při činu, je spíše dílem náhody.

„Nejhorší situace panuje v podchodech, zejména pod Chebským mostem," uvedla Kyselá.

Problém s černým výlepem má čas od času i Dopravní podnik Karlovy Vary. „Tento problém vnímáme spíše na zastávkách než v autobusech. Zde si to totiž umíme pohlídat. Zastávky patří městu a vím, že je často kontrolují. Čas od čase se nám ale stane, že na nějakou malou reklamu narazíme například na jízdních řádech," řekl za dopravní podnik jeho ředitel Pavel Bohánek. A jaké hrozí pokuty za černý výlep? „Za porušení této Obecně závazné vyhlášky může městská policie uložit blokovou pokutu až tisíc korun, ve správním řízení může být uložena pokuta až 30 000 korun. Vedle pokuty je také běžně požadováno po přestupci, aby plakáty odstranil," vysvětlila mluvčí.