Takhle nějak začal 49. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana, který má letos jako nosné téma roboty. Dětská porota během festivalu bude vybírat z devíti soutěžních filmů. Prvním soutěžním snímkem a zároveň zahajovacím promítáním se stal film Špunti na vodě režiséra Jiřího Chlumského. Na čtyři dny se totiž Dům kultury v Ostrově zaplní dětmi, televizními štáby a hlavně roboty. A protože plechoví muži a ženy jsou festivalovým tématem číslo jedna, připravil si soubor Hop Hop pohybové představení Děti nejsou roboti.

Festival s dlouhou tradicí vychoval nejednu generaci diváků. „Když jsem chodila do školy, tak jsem se vždycky těšila na říjen a na festival,“ svěřila se programová ředitelka Ilona Hálová. Přestože jsou hlavním tématem roboti, tak je na ně česká kinematografie skoupá. „Moc filmů na téma roboti není, proto budou hlavně v doprovodném programu. Ale podařilo se získat tři díly seriálu Emil robot, který byl natočen v roce 1969, měl asi devět dílů a byl černobílý,“ uvedla Hálová. A právě robot Emil se objeví i během doprovodného programu.

Kde se vzalo slovo robot?
Snad jediné slovo, které dali Češi světu. ROBOT. Jeho etymologický původ vychází ze slova robota, což byla otrocká práce poddaných. I díky tomu se stalo inspirací Josefu Čapkovi, když pomáhal svému bratrovi Karlovi najít vhodné pojmenování pro postavy v jeho příběhu. R. U. R. V úplných začátcích se slovo robot skloňovalo jako neživotné, ale s postupným vývojem umělé inteligence ve sci-fi románech se přešlo na rod životný. Takže pokud mluvíte o robotovi, který má ruce, nohy a hlavu, tak píšete I, ale když jde o kuchyňský robot, tak Y.