V novém seriálu Deníku se podíváme do Karlových Varů a zaměříme se na někdejší proluky, kde došlo ke zbourání původních domů mnohdy i před mnohými desetiletími. Veřejnost si na jejich absenci logicky navykla, takže následná výstavba nových domů se ne vždy lidem zamlouvala. Také se podíváme na domy, které prošly výraznou rekonstrukcí.

V tomto díle přinášíme současný pohled na Starou Louku a její blízké okolí. Mnohé domy v této lokalitě prošly zásadní rekonstrukcí už před mnoha lety. Na rozdíl od jiných ulic v lázeňském území ale v případu Staré Louky nebyly žádné proluky, které by se mohly zastavět. A tak se alespoň renovovalo. Stejně jako i v jiných částech lázeňského centra i na Staré Louce docházelo ale občas k rozporu mezi přáním investorů a památkářů. Typickým příkladem je dům Tři vlaštovky, který se nachází těsně před Grandhotelem Pupp pod Keglewiczovým Křížem. Ještě v roce 2008 byl objekt památkově chráněný. Protože měl být v havarijním stavu, úřady tehdy nařídily jeho zbourání. Dnes tu tak stojí nový dům, v jehož přízemí se nachází luxusní obchod. Vzpomínáte na doby předrevoluční? Býval tu Tuzex s parfumérií a drogerií. I ti, co tuzexových bonů neměli nazbyt, si sem chodili alespoň nasát vůně.

Průmyslová škola nepořádá jen vzdělávání v angličtině, ale pošesté například hostila i akci Inženýr Junior, která je určená žákům devátých tříd základních škol.
Průmyslová škola úspěšně odstartovala cambridgské zkoušky

Luxusními prodejnami se Stará Louka jen hemží, a tak není divu, že v době pandemii jsou buď prázdné, v lepším případě jsou sice otevřené, ale zákazníci se sem nehrnou. Několik let po revoluci tu ale ještě fungovaly "obyčejné" provozovny, například prodejna tabáku či obchod s minerálními kameny.

Některé stálice ale na Staré Louce zůstávají dodnes - Městská galerie, Krásná královna či Restaurace U Švejka, u jehož sedící sochy se nechal zvěčnit nejeden turista.

V roce 2009 začala zásadní přeměna Staré Louky, která stála 140 milionů korun. Původní dlažbu nahradila moderní včetně různých doplňků, jako jsou pítka, informační stojany a dvě zvonkohry. Na jedné z nich si dokonce zaskákal vloni před Vánoci představitel marvelovského Thora Chris Hemsworth. Během rekonstrukce zmizela také původní zeleň, která byla nahrazena novými stromy a keři. V podobném duchu se plánuje nyní i druhý břeh řeky Teplé, tedy Divadelní korzo, které se táhne od Vřídla až k Lázním I.