Hospodářská krize způsobená covidovou pandemií je v Karlových Varech stále více vidět. Dva roky útlumu v cestovním ruchu se podepsaly především na samotném srdci lázeňského území, stopy vedou ale i do toho obchodně správního. Kam se člověk podívá, vidí kolem sebe opuštěné nebytové prostory, z nichž mnoho je k pronájmu či dokonce prodeji. Nejpatrnější je to snad nyní na Zámeckém Vrchu, a to v místě, kde se nacházejí výsuvné sloupky bránící nepovolaným vjezdu do lázeňského území. Vitríny jsou plné nápisů prodej či pronájem.

Podle karlovarského realitního makléře Jakuba Žikeše předražené objekty už nejsou lidé ochotni koupit. "Konkrétně mi jde o nebytové prostory v lázeňském území. Musíme rozlišovat Karlovy Vary na ty v lázeňské části a na ty v obchodně správní. V lázeňské jsou nemovitosti předražené a jejich majitelé stále ještě nepochopili, že se situace změnila," říká prodejce nemovitostí.

Ilustrační fotografie.
Celnící při přeshraniční spolupráci objevili pyrotechniku, cigarety i drogy

Jak dodává, nebytové prostory by osiřely, i kdyby covidová krize nepřišla. "Stejně by se tento stav objevil. Karlovy Vary prostě nejsou žádný Curych, Milán ani Pařížská ulice v Praze, stále jsme jen Karlovými Vary a tomu by měly odpovídat ceny nájmu i v lázeňském území. Na předražené nájmy už nikdo nemá. A projevuje se to v lázeňském území všude, ať už jde o hotely, kavárny a restaurace či obchody," konstatuje.

Tržní krámky v ulici na Tržišti jsou poslední cennou nemovitostí, které patří městu Karlovy Vary. "A i tady je patrné, jak je těžké je obsadit. Sám jsem hodně zvědavý, jak se situací vyrovná například nový majitel, který koupil bývalou Spořitelnu (Sparkasse) u Vřídla. Ten si vlastně koupil drah vzduch - objekt je plný schodišť, je v něm mnoho ploch, které se nebudou moci komerčně využít," uzavírá.

Na seznamu aktuálně nabízených nemovitostí v atraktivních částech města se objevují i některé kuriozity a skutečné lahůdky. Takovou je i vila Fink v ulici Krále Jiřího, která sloužila jako ubytovna pro zaměstnance nemocnice. Vlastnil ji Karlovarský kraj, který ji v roce 2004 prodal společnosti VDM Projekt za 20 milionů korun (společnost vznikla krátce před transakcí). Nový vlastník sice objekt nákladně opravil, přestavěl ho na apartmánový dům se správcem a v zadní části zahrady přistavěl bazén, Fink ale od té doby nikdo neobýval, působil tam pouze nějaký čas správce. Teď je výstavní dům na prodej, vlastní ho společenství několika lidí.