V nejzápadnější části Krušných hor jsou pravidelně udržované místní okruhy v okolí Bublavy a v okolí Přebuze, stejně tak Krušnohorská magistrála mezi Bublavou, Rolavou a Jelením. Totéž platí i na německé straně v okolí Mühleithenu a německé hřebenovky Kammloipe (Schöneck – Mühleithen – Carlsfeld – Johanngeorgenstadt).

„Po letech jsou zde ideální podmínky pro běžkaře a to se projevuje i na zvýšené návštěvnosti tohoto přeshraničního regionu. Běžkaři, které potkávám v těchto dnech ve stopě například na Bublavském okruhu a Sonnenloipe, jsou vyloženě nadšení, což přeneseně těší i nás jako správce krušnohorských běžeckých tras,“ uvedl ředitel První Krušnohorské Miroslav Račko.

Ilustrační foto.
Dlouhodobých pěstounů je v kraji stále nedostatek

Ideální podmínky panují také v centrální části Krušných hor mezi Horní Blatnou, Perninkem, Abertamy a Božím Darem, kde jsou pravidelně udržovány všechny lyžařské trasy, včetně méně frekventované Mílovské cesty nebo okruhu mezi Horní Blatnou a Potůčky, který byl v minulých sezónách kvůli nedostatku sněhu často nesjízdný. „Výjimkou v této oblasti je pouze trasa mezi abertamskou silnicí a Plešivcem, na které leží příliš velké polomy, které bez těžké techniky není možné odstranit,“ poukázal Račko.

Mezi Jelením, Novými Hamry, Vysokou Pecí a Přebuzí je aktuálně udržována větší část páteřních tras, včetně magistrály z Jelení na Rolavu, spojky z Jelení na Kammloipe nebo Chaloupecké cesty mezi Novými Hamry, Chaloupkami a Rolavou. Běžkaři ale musí počítat s částečným omezením údržby na trasách, kterých se týká aktuálně platný zákaz vstupu do lesů vyhlášený v důsledku kalamitního stavu souvisejícího s pádem stromů pod tíhou nového sněhu. „Jde například o část magistrály z Jelení ve směru na Pernink nebo trasu mezi Jelením, Chaloupkami a Havraním vrchem,“ řekl Račko.

Ilustrační foto.
Dcera ukrývala tři roky mrtvou matku, našli ji, až když sama zemřela

Alternativou k uzavřeným trasám mohou být zejména pro běžkaře z Nejdecka a Novohamerska nové okruhy vedoucí po loukách v okolí Vysoké Pece a Rudného.

„V předchozích týdnech nebylo vzhledem ke kalamitní situaci vůbec jednoduché udržet běžecké trasy vedoucí lesním terénem v provozuschopném stavu. Díky velkému množství sněhu byly denně ve stopě větší či menší polomy, které provozovatelé lyžařských tratí po domluvě se správci lesů průběžně odstraňovali. I nadále platí, že v žádném případě nedoporučujeme vstup do lesů mimo udržované běžecké trasy, neboť zde stále hrozí nebezpečí pádu stromů. Aktuální informace o stavu běžeckých tras včetně eventuálních omezení naleznete na www.krusnehoryaktivne.cz,“ sdělila manažerka První Krušnohorské Eva Nduwimana.

Dvojice, která povede šou.
Kuchař předvede show se zpěvákem