V letošním roce stály služební cesty karlovarských politiků už šedesát tisíc šest set korun.

Představitelé Karlových Varů navštívili partnerská města, jinde rokovali o lázeňské problematice, ale do zahraničí nejčastěji vyjížděli kvůli jednání o přístupu Karlových Varů a dalších města na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Primátor Petr Kulhánek a náměstek Jiří Klsák právě kvůli UNESCO v loňském roce navštívili Wiesbaden ve Spolkové republice Německo. Třídenní pobyt stál téměř devatenáct tisíc. Třídenní cestu absolvovali i do města Bath ve Velké Británii, tentokrát ale za téměř dvacet osm tisíc, z nichž přes třináct tisíc stály letenky.

Suverénně nejdelší cestu vloni absolvovali primátor Kulhánek a náměstek Klsák do japonského Kusatsu, partnerského města Karlových Varů. Sedmidenní pobyt stál přes padesát tisíc korun.

V letošním roce stihli primátor Kulhánek a náměstek Jiří Klsák navštívit belgické město Spa, a to opět kvůli UNESCO. Tentokrát je vezl řidič a pobyli zde tři dny. Ubytování stálo patnáct tisíc.

Pokud bychom se obou cestovatelů chtěli na dojmy z cest zeptat, máme smůlu. V těchto dnech pobývá primátor Kulhánek s náměstky Jiřím Klsákem, ale i Petrem Bursíkem v Carlsbadu v USA, partnerském městě Karlových Varů. Úhrada šestidenního pobytu činí 45 tisíc 600 korun. „Letenky byly hrazeny už v roce 2012. Letecká společnost poskytla výrazné slevy za organizační a technické problémy při letu do Japonska," upozornil Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

A jak se karlovarští politici v USA činí? Program mají nabitý. První den si například prohlédli mořskou farmu Carlsbad Aqua Farm, a navštívili Americký gemologický institut. Další den si prohlédli město a poobědvali se starostou a představiteli Carlsbadu.

V neděli se brzy ráno postaví na start závodu Carlsbad 5000 race a odpoledne se podívají do pouště. Navštíví městečko Julian, chráněnou historickou památkou státu California, které se stalo producentem jablek a je pověstné svým jablečným koláčem.

Americký program KV politiků

Do Carsbadu v USA, partnerského města Karlových Varů, ve středu ráno odcestovali primátor Petr Kulhánek, náměstci Jiří Klsák a Petr Bursík. Zpět do ČR odlétají v úterý 9. dubna. Šestidenní pobyt stojí městskou pokladnu 45 tisíc 600 korun.

Vybíráme z programu: pěšky do Státní přírodní rezervace Torrey Pines, návštěva muzea hudební tvorby, koncert; návštěva muzea mistrovských technických miniatur strojků, rytin apod., celodenní exkurze do státního přírodního parku Anza Borrego největšího amerického pouštního přírodního parku, národní přírodní památky.