„Konání referenda nikterak nezpochybňujeme, nikoho od něj neodrazujeme. A i my jsme občané města a můžeme vyjádřit svůj názor,“ odmítají toto tvrzení. „Veřejnost mě zná jako historika a mé stanovisko lidi zajímá. Konání referenda neovlivňujeme, ale je naše právo na dotazy odpovídat,“ uvedl například náměstek Jiří Klsák (KOA). Jediné, čemu se on sám vyhýbá, je debata na sociálních sítích. Tu prý jenom sleduje. Stejně tak se k referendu vyjádřilo opoziční hnutí Karlovaráci, a to velmi detailně, a svůj názor písemně zveřejnili i lidovci.

Zatímco lidovci se ale účasti v karlovarském referendu zdrží a nebudou vůbec hlasovat, hnutí Karlovaráci se jej zúčastní, ale obnovu repliky litinové kolonády nepodpoří. A to ze stejných důvodů, jimiž argumentují lidovci. Otázka, na niž budou lidé v referendu odpovídat, totiž podle politiků město zavazuje k okamžitému ukončení oprav Vřídelní kolonády. Lidovci sice vítají snahu o obnovu historické budovy, která by mohla být lákadlem pro návštěvníky města, převažují ale důvody, proč rozhodnutí o budoucnosti Vřídelní kolonády odložit. „Referendum bude pro město závazné a případné ano ohrozí provoz stávající kolonády do doby výstavby nové. Výstavba repliky historické kolonády není dobře promyšlená a může ohrozit jímání Vřídla a okolní balneoprovozy, a může být neúnosně drahá,“ tvrdí Jiří Rezek a Vladimír Melichar, členové karlovarské místní organizace KDU-ČSL.

Takto by mohla podle vizualizace vypadat Vřídelní kolonáda v historické podobě.
Nesmiřitelní: Magistrát maří referendum, tvrdí patrioti

Argumenty Karlovaráků hlasovat proti litinové replice Vřídelní kolonády jsou daleko podrobnější. „Nemáme vůbec nic proti konání referenda, ale otázka (Jste pro obnovu historické Vřídelní kolonády architektů Fellnera a Helmera a pro ukončení oprav havarijního stavu současné Vřídelní kolonády z roku 1975?) je položena nesmyslně a její druhá část je hloupá. Navíc není možné vybrat z variant a v případě, že se lidé pro litinovou repliku vyjádří, zaváží město na roky dopředu, a to i finančně,“ uvedl zastupitel Josef März.

Karlovaráci, stejně jako lidovci, preferují vypsání mezinárodní architektonické soutěže na novou Vřídelní kolonádu, do níž je možné zahrnout i repliku historické kolonády. To ostatně zaznělo od Karlovaráků i na posledním zastupitelstvu, a podle jimi navrženého usnesení je vedení města zavázáno mezinárodní architektonickou soutěž vypsat. Podle primátora Kulhánka (KOA) to bude prvním úkolem nově vzniklé příspěvkové organizace Kancelář architekta města, která zahájí činnost v březnu.

Ve Staré Roli vyrostl unikátní dům.
Atypická stavba se stala splněným snem

Zastupitelka Hana Zemanová (Karlovaráci) je přesvědčena o tom, že iniciátoři referenda nedomysleli možné důsledky a město by se tak mohlo dostat do svízelné situace. „Město musí předcházet škodám a obecnému ohrožení, což by v případě zastavení prací na havarijním stavu kolonády hrozilo,“ zdůraznila. Podle jejího kolegy Pavla Boušky je závěr referenda pro město nezpochybnitelný, ale havarijní práce na kolonádě zastavit nelze. „Peníze, které se nyní hrnou do její opravy, jdou do tak zvané továrny na vodu, tedy do technologií a podloží, aby vřídlo fungovalo, nikoliv do vizualizace kolonády,“ upozornil. Také Pavel Bouška referendum nezpochybňuje, ale varuje před zbrklostí. „Je třeba vše řádně připravit, domluvit se s lázeňskými domy, a ne nakonec skončit tak, že zakonzervováním vřídla budeme muset nasimulovat atraktivitu světoznámých lázní,“ zdůraznil.