Zraněného jej odchytli strážníci městské policie v křoví v Charkovské ulici. Byl ošetřen veterinární pohotovostí a s fixační sádrou umístěn do karlovarského útulku. Jeho správce Martin Čermák se o psa staral, ale vzhledem k Leonovým komplikovaným zlomeninám mu nedával moc šancí. Uvažovalo se o utracení.

Milovnice zvířat Marie Kliková pejska objevila na stránkách útulku a spolu s Petrem Prokešem ze Záchranné a odchytové služby pro zvířata začala řešil operaci a adopci Leona. Magistrát města Karlovy Vary poskytl 11 tisíc korun na operaci a Prokeš s Klikovou Leona odvezli do Ostrova, kde byl veterinářem Jaroslavem Valnohou operován. „Měl zlomenou tu velkou kost v noze, kromě toho má vybité zuby a celý je úplně pochroumaný a potlučený. Vše nasvědčuje tomu, že Leona srazilo auto," řekl Prokeš. Marie Kliková Leonovi sehnala nové páníčky, mladý pár z Německa, který přišel o svého labradora, si zachráněného křížence odveze na konci srpna, až absolvuje kastraci a operaci zubů. Tu provede vintířovská veterinářka Novotná, která si ji s pochopením pro Leonovu situaci nenechá zaplatit.

Takže happyend se koná, ale co psa dostalo do zbědovaného stavu? Jeho původní majitel Vlastimil Macola, na kterého bylo podáno trestní oznámení pro týrání zvířat, patří zřejmě do skupiny lidí, pro něž je řešení problému stylem „vyhodím psa na ulici" normální. Macola nezvedá telefon, takže těžko říct, jak se Leon skutečně zranil. Jisté ale je, že bylo jeho původnímu páníčkovi zatěžko poskytnout Leonovi nákladnou operaci a následnou péči, takže se jej raději zbavil. Kéž by Macolu soud alespoň donutil zaplatit operaci. Mít domácího mazlíčka je dnes už většinou úplně normální, spousta lidí bere zvířata jako členy rodiny. Opakem jsou ti „zvířecí milovníci", kteří si psa pořídí z hecu nebo protože je to móda a pak si s ním nevědí rady. A časté řešení? Vyhodit ho na ulici, nebo jej odvézt do lesa a tam ho nechat. Letní prázdniny, období volna, dovolených a velkých veder je po Vánocích a Silvestru druhým nejkrizovějším časem, kdy se lidé takto nelidsky zvířat zbavují. „Množí se případy vyhozených a opuštěných psů. Stále častěji lidé volají, že se někde nějaké zvíře toulá, ale bojí se k lidem přijít blíž," říká Petr Prokeš. Jeho slova nepřímo potvrzuje také správce karlovarského psího útulku Martin Čermák, i když podle něj lidé vyhazují psy ve vlnách během celého roku, nezávisle na počasí nebo svátcích. Bohužel je opuštěných nechtěných pejsků stále hodně.