„Když mi bylo nějakých devět nebo deset let, slýchával jsem od svého otce a dědy o tanku, který tu byl odstaven, a jeho posádka odešla někam směrem k Hroznětínu, odkud vojáci údajně pocházeli. Stalo se tak asi 400 metrů od mého současného bydliště," uvedl starosta Sadova Eduard Frisch.

Tank stál v rohu pole na parcele číslo 159/1 nedaleko železniční tratě do Karlových Varů. „Místní přilehlý lesík pak dlouho nazývali Tankový lesík," doplnil starosta.

Dlouhou dobu pátral starosta obce v archivech, v kronikách a hledal nějaké informace a případné fotky o této události. Zlom se udál až letos. „Jako starosta obce chodím již řadu let pravidelně přát jubilantům. V červnu jsem takto navštívil jednu naší devadesáti letou občanku a náhodou jsem se o tomto tématu zmínil. Tato paní mi po několika měsících hledání poskytla fotografii, na které je tank vidět. Paní bylo tehdy pětadvacet let, dceři v kočárku je dnes šedesátpět let. Z toho lze dovodit, že snímek pochází z podzimu roku 1950," doplnil Frisch.

Ze snímku je patrné, že se jedná o německý tank Panther. Na sadovském poli stál od jara roku 1945 do roku 1953. Součástí zachyceného momentu je i čtveřice chlapců. „Touto formou bych chtěl vyzvat čtenáře, zda někoho z těchto chlapců z fotografie nepoznávají či nemají nějaké další informace k této události. Tank tu stál osm let a nevěřím, že si jej za těch osm let třeba někdo další nevyfotil," dodal sadovský starosta s tím, že informace, snímky a další materiály mohou zájemci podat osobně na obecním úřadě v Sadově či emailem starosta@sadov.cz nebo na tel. 602 777 098.

„Uvítáme rovněž i další momentky z historie Sadova a jeho částí Lesov, Podlesí, Bor a Stráň, a to kvůli chystané knize o místní historii. Fotky a pohlednice si vždy oskenujeme a samozřejmě vrátíme," dokončil.