Tohle starostku Stružné Zuzanu Večerkovou nenapadlo ani v nejčernějších snech. O místní zbouranou porcelánku je nyní takřka rvačka. Dveře si u ní totiž podávají bývalí, současní, a jak starostka trefně poznamenala, možná i budoucí vlastníci.

Vlastnická práva na zbořeniště vznesla společnost ANGEL Ltd, ale v dražbě ji podle dražebního protokolu získal Václav Dučinský z Chodova. A zdevastovaný areál šel k zemi.

Stružná byla spokojena, protože podle starostky Večerkové se firma Angel o svůj majetek nikdy řádně nestarala. „Nereagovala na naše výzvy, proto Stavební úřad v Bochově vydal v květnu rozhodnutí, v němž firmě nařizoval nezbytné úpravy. Ty měly být provedeny nejpozději do 30. června. Reakce? Jako obvykle žádná,"vysvětlila starostka .

Letos v červnu obdržel Obecní úřad ve Stružné usnesení soudního exekutora o již opakované dražbě proti společnosti ANGEL Ltd.,s.r.o, ke které se nepřipojili žádní zájemci. Jenomže Angel pokládá dnes už zbořenou porcelánku stále za svůj majetek. Podle Václava Dučinského byla navíc proti dražbě údajně vznesena námitka. „Exekutor mi sdělil, se nyní musí vyčkat na rozhodnutí o odvolání," vysvětlil.

Tak začala mela. A starostce přibyly starosti.

„Pro Stružnou nejsou relevantní jakékoli rozpory mezi současnými, minulými, či budoucími vlastníky, ale pouze skutečnost, že zchátralá a život ohrožující porcelánka byla konečně zdemolována, a to novými majiteli. Veškerá demolice má být do konce listopadu odvezena a parcely vyklizeny a uvedeny do režimu, který je hodný umístění v intravilánu obce," vysvětlila stanovisko obce starostka, a to písemně.

A dodala, že je s podivem, že tak zvaný majitel, tedy firma Angel Ltd, se najednou, jako blesk z čistého nebe, opět po několika letech nečinnosti, nepřebírání výzev, či nereagování na jejich obsah zjevil jako duch svatý a mává kolem sebe, na co všechno má právo. „Poněkud ale opomíjí fakt, že má a měla tato společnost také své povinnosti, ke kterým se ovšem nikdy nehlásila," zdůraznila Zuzana Večerková.

Závěr? Zatím není. Starostka má ale jasno.

„Obci Stružná je absolutně jedno, kdo spor o vlastnictví nakonec vyhraje, ale z hlediska zástupce obce fandím tomu, kdo zbavil obec letitého problému a jestli nakonec zmizí i hromady sutě, kterou nyní bráníte odvézt, ale sami se o ni odmítáte postarat, tak budu věřit, že „ po právu každému, co jeho jest," napsala společnosti Angel Zuzana Večerková.