VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Porota vybírala ty nejlepší potraviny z našeho regionu

Karlovarský kraj - Osmičlenná porota vybrala ty nejlepší regionální potraviny z našeho kraje. Devět kategorií letošního, šestého ročníku se hodnotilo v prostorách Střední zemědělské školy v Dalovicích. Soutěž probíhá už od roku 2010 a vítěz v každé kategorii získá od Ministerstva zemědělství známku Regionální potravina, kterou se smí daný výrobek po celý rok pyšnit.

11.6.2015 1
SDÍLEJ:

Porota vybírala ty nejlepší potraviny z našeho regionuFoto: Zdeňka Newiaková

První tři místa z každé kategorie potom dostanou ocenění od hejtmana. Hodnotila se originalita, chuť, vzhled, využití místních surovin nebo informace na etiketě. Regionální potraviny pak bude moci veřejnost okoštovat celkem na patnácti ochutnávkách. Porota vybírala z 84 výrobků od 23 firem.

Již pátým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na trzích či přímo u výrobců.

„Letos už jsme drobné farmáře a výrobce ani tolik neoslovovali, ozývali se většinou sami," informoval ředitel SZeŠ Dalovice a organizátor Zdeněk Perlinger.

„Na vyhodnocení soutěže jsme pak připravovali prostory už od pondělí a během včerejšího rána jen doplnili čerstvé pečivo od soutěžících pekařů," doplnil Zdeněk Perlinger.

Komise se skládala z pracovníků Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, České potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu, krajské veterinární stanice a Potravinářské komory. „Co se týče hodnocení soutěže regionálních potravin, jsem zatím nepolíbeným degustátorem. Tuto příležitost mám totiž poprvé," popsal krajský radní pro oblast životního prostředí Josef Hora, který o vítězích také rozhodoval.

Podmínky přihlášení pro regionální výrobce byly stejné jako v předchozím ročníku. „Výrobek se musel ze 70 procent skládat z české suroviny a konečná výroba musela být v Karlovarském kraji," doplnil Perlinger.

Soutěžními kategoriemi byly masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, alkoholické a nealkoholické nápoje, pekařské výrobky včetně těstovin, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, cukrářské výrobky, ovoce a zelenina a ostatní.

První ochutnávku mohou zájemci navštívit už v pátek 19. června na statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku.

Autor: Zdeněk Hnízdil

11.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Surově zbil jiného návštěvníka baru, navíc to nebylo poprvé

Ilustrační foto.

Žil u nás bez povolení, policie ho odvezla na záchytku pro cizince

Koupili si triko a mají strom na Šumavě

Šumava – Dva bratři, Richard a Filip Brožovi ze Železné Rudy, milují Šumavu natolik, že ji chtějí dělat ještě krásnější. Díky nim má nyní 350 lidí z celé republiky na Šumavě svůj strom.

Ostrý zloděj vyhrožoval ostraze

Karlovy Vary - Muž chtěl odejít bez zaplacení, ale zastavila ho pracovnice ostrahy. Začal jí vulgárně nadávat.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Karlovarský kraj - S poi točí od svých čtrnácti let. Bydlí v Bukovanech a lítá po celém světě. Tomáš Bartoš a jeho nevšední koníček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT