„Samozřejmě že toto období neseme dost těžce. Začíná nám sezóna, kdy bychom se potřebovali pustit do údržby nejen kostela, alei jeho okolí. V tom nám vždy hodně pomáhali dobrovolníci v rámci brigád. Na to vše teď musíme zapomenout,a sezónu tak nemůžeme pořádně nastartovat,“ říká předseda sdružení Pod střechou Jiří Schierl.

Už za týden se tam přitom měli sjet příznivci geocachingu (hledači kešek – poznámka redakce). „Na tuto akci mělo přijet asi padesát lidí. I oni nám měli pomáhat,“ konstatuje Schierl.

Sdružení nejenže pracuje na obnově kostela, ale pořádá v něm mnoho mimořádných kulturních akcí, většina z nich má svou podstatu v křesťanství. Poutní kostel ve Skocích pořádá celou řadu poutních mší, je na nich postavena celá podstata svatostánku, tou největší je právě ta velikonoční, která se měla konat tuto neděli. Poutě do Skoků přilákají vždy procesí lidí.

Záznam z policejního auta
VIDEO: Proletěl kolem policistů rychlostí 222 km/h

V současné době kostel ve Skocích neprochází žádnou zásadní rekonstrukcí. Spolek ale čeká na stavebnětechnickou dokumentaci, která má posloužit právě pro plánovanou opravu. „Jsme závislí na dotacích. Obáváme se, co bude, až tohle vše skončí, zda i nadále budeme moci počítat s příspěvky od státu,“ svěřuje se předseda.

Ohrožena naštěstí není ale současná částečná restaurace mobiliáře. „To jen díky tomu, že každý restaurátor pracuje sám ve svém ateliéru,“ dodává Schierl.

Zatímco veškeré bohoslužby jsou v poutním kostele zrušeny, například v kostele Povýšení svatého Kříže v karlovarských Rybářích jedou on-line na portále https://www.farnost-kv.cz/farnost-rybare/. „Každý den je máme od 18 hodin, v sobotu pak od 20 hodin. Nenatáčíme je ale v kostele, ale na faře,“ říká rybářský farář Romuald Štěpán Rob. Podle něho mají on-line mše výhodu, schází se na nich více lidí než na těch tradičních. „A přinutilo mě to naučit se i něčemu novému,“ dodává farář, který má k filmu hodně blízko – spolupracuje s režisérem Jiřím Strachem a je autorem několika dokumentárních filmů.

Imperial Karlovy Vary
Imperial zavřel, více než tři sta lidí skončilo na dlažbě