Do pětačtyřicetičlenného krajského zastupitelstva zasedne 14 zastupitelů ze Sokolovska. Z toho šestice z nich jsou nové tváře, které uspěly v letošních krajských volbách.

Deník se některých z nich zeptal, s čím do krajského zastupitelstva jdou.

Nově zvoleni byli komunisté Bohuslava Hajská z Kraslic a Oleg Kalaš ze Sokolova. S nimi Jana Vildumetzová z Horního Slavkova (ODS), Petr Zahradníček z Lokte (TOP 09) a dva nestraníci, Sokolovák Miroslav Balatka a Robert Pisár ze Šabiny.

Zatímco někteří zastupitelé jsou výsledky voleb rozladěni, jiní už plánují, čemu by se chtěli v zastupitelstvu věnovat. „Z výsledků krajských voleb jsem rozladěn a cítím jakousi bezmoc. Vzhledem k tomu, jak to dopadlo, budeme mít špatnou pozici při vyjednávání," řekl Miroslav Balatka, kterého jako nestraníka navrhla do voleb Alternativa. Jak pokračoval, strana TOP 09 dopadla, jak dopadla, to se prý dalo očekávat vzhledem k panující náladě mezi občany. „Nic však nevzdáváme, zveřejníme po volbách výzvu všem demokratickým stranám, abychom našli společnou řeč," dodal Balatka.

Výzva nese název Nedopusťme, aby kraji vládli extremisté. Mimo jiné v ní vyzývají představitele všech demokratických stran a hnutí zvolených do zastupitelstva kraje, aby nad zájmy své a svých stran nadřadili zájem svobodné a prosperující budoucnosti našeho kraje a odpovědně jednali o složení rady kraje s vyloučením extremistické KSČM.

Další z nových zastupitelů Oleg Kalaš (KSČM) už plánuje, kam vrhne své síly při jednání zastupitelstva. „Jsem hodně zaměřený na kulturu. Budu se tedy snažit, aby nezůstala na chvostu. Když se někde berou peníze, kultura jde na řadu jako první. Co se mi podaří, to nevím. Pracoval jsem v kulturní komisi, takže jakýsi přehled mám," řekl Kalaš.

Další z nových zastupitelů, nestraník Robert Pisár ze Šabiny, chce prosadit posun v sociální oblasti. „Myslím, že většina neziskových organizací není vnímána jako rovnocenný partner takzvaných krajských neziskovek," řekl Pisár.