Dva lidské životy přišly v loňském roce nazmar při požárech v Karlovarském kraji. Oheň se nekontrolovaně rozhořel ve 654 případech a způsobil škody přesahující 36 milionů korun. Díky zásahům hasičů se podařilo uchránit majetek za téměř 97,5 milionu korun. Zraněno bylo 45 lidí a jeden hasič. Deník o tom informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Počet požárů se v porovnání s rokem předchozím tolik nezměnil, v roce 2013 vypukl požár v 679 případech. Škody způsobené červeným kohoutem ale byly vloni nižší zhruba o osm milionů korun. Dva lidské životy si vzal oheň i v roce 2013.

„Nejkomplikovanější zásahy uplynulého roku byly požáry v Chodově a v Mariánských Lázních. V Chodově u Karlových Varů začalo hořet v bytě ve třináctipatrovém panelovém domě. Samotný požár hasiči zlikvidovali poměrně brzy, zhruba do půl hodiny od nahlášení, kvůli nefunkčním požárním klapkám, které mají za úkol odvádět kouř z domu ven, se veškerý hustý dým nahromadil uvnitř domu, prakticky od pátého patra nahoru byly všechny chodby zcela zakouřené tak, že nebylo doslova vidět na krok," uvedl Kasal.

Dým se v domě dál šířil i do všech bytů. Kouř z požáru nejen znesnadňuje viditelnost, je ale především velmi nebezpečný, po nadýchání se mohou dostavit vážné zdravotní komplikace, které mohou končit i smrtí. Hasiči tak museli rozhodnout o záchraně všech obyvatel domu, celkem ze žebříku či vyvedením v dýchacích maskách zachránili přes sedmdesát lidí.

„Požár v Mariánských Lázních, kde pro změnu hořel starý, nepoužívaný hotel, nebylo možné účinně hasit, kvůli špatnému stavu budovy nemohli hasiči likvidovat požár zevnitř přímo u ohniska. Když se o to pokusili, pod nohama se jim propadala schodiště, za zády se jim pak bortily vnitřní zdi," poznamenal mluvčí.

Požár uprostřed lázeňské zóny tak museli hasiči likvidovat pouze z venku, zásah tak trval poměrně dlouhou dobu a oheň se rozšířil do všech pater hotelu. Tento zásah se málem stal osudným pro jednoho z hasičů. Naštěstí nakonec z ohnivé pasti vyvázl pouze se zraněním.