Po vánicích a tuhých mrazech přichází obleva a s ní další nebezpečí. Padající led může vážně zranit chodce. Na to musí brát zřetel především majitelé objektů a budov, kteří rampouchy ze střech musejí odstranit ve vlastní režii. Volat hasiče je zbytečné. Pokud nejde o vážné ohrožení života a zdraví, nepřijedou.

„My už k takovým věcem vůbec nevyjíždíme. Budovy jsou většinou v soukromém vlastnictví a jejich majitelé se podle toho musejí zařídit,“ vysvětlil Jiří Bernášek, velitel hasičské stanice v Karlových Varech. Podle hasičů existují soukromé firmy, které disponují výškovou technikou, a na ty se mohou majitelé objektů včas obrátit a předejít tak hrozbě, že kusy ledu někoho zraní.

„Rampouchy jsou skutečně nebezpečné, zrovna nedávno se mi stalo, že na mě jeden málem spadl a trefil mě. Myslím, že majitelé domů by měli na bezpečnost hodně dbát, a také lidé jim to včas hlásit,“ řekl Stanislav Pokorný z Karlových Varů.

Zimní údržba
Kromě nebezpečí padajících rampouchů si také lidé v některých částech Karlových Varů stěžují na špatnou údržbu chodníků. Město však investuje poměrně vysoké peníze.
„Zimní údržba se provádí po dobu pěti měsíců, od listopadu do března, měsíčně vyjde asi na 2,5 milionu korun, celkově lze tedy očekávat náklady okolo 12,5 milionu. Vše samozřejmě záleží na tom, jaký bude mít zima průběh, zda bude nutno řešit kalamitní stavy, či naopak,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu. „ Pokud bude takové množství sněhu, že jej bude nutno nakládat a odvážet, to lze očekávat především z lázeňského centra a pěších zón, vloni se to skutečně několikrát stalo, hodláme jej deponovat do technického areálu města v Krokově ulici pod lesem,“ dodal mluvčí.
S odklízením sněhu i nadále vypomáhají pracovníci veřejné služby. Jejich počet se tento týden vyšplhal zhruba na 50. V pondělí odklízeli sníh opět v okolí horního nádraží a v Bohaticích. Dále včera pokračovali v odhazování sněhu na zastávkách MHD, a to především v Tuhnicích směrem od obchodního domu Varyáda k dolnímu nádraží. „Pracovalo se také na Moskevské ulici včetně okolí budovy magistrátu. Sněhové nadílky zbavovali také zastávky a chodníky v lázeňské části města, u budovy Karlovarského městského divadla a dále směrem k hotelu Imperial,“ doplnil Kopál.

Lidé se ozývají
Pomalu se již začínají také ozývat lidé se svými stížnostmi na nedostatečný úklid jejich chodníku či zajištění schůdnosti chodníku. Jedná se především o chodníky na sídlištích mezi domy. „Podněty nám přišly například od obyvatel domu ve Východní ulici v Drahovicích nebo z Čankovské ulice v Rybářích. Všechny podněty zpracovává náš technický odbor, který je dále předá a následně řeší s firmou AVE nebo s naší příspěvkovou organizací Správa lázeňských parků. Na stížnost občanů se samozřejmě snažíme reagovat co nejrychleji a situaci, v tomto případě odklizení sněhu nebo zajištění schůdnosti, zajistit co nejdříve,“ nastínil mluvčí.

Úrazů není mnoho
Podle něj má město hlášený zatím pouze jeden úraz. „Dne 30. listopadu nám jedna paní nahlásila, že na chodníku v Západní ulici uklouzla a narazila si koleno. Při vyřizování úrazu postupujeme vždy stejně. „S dotyčným událost zaprotokolujeme, dále zjišťujeme podrobnosti o místě a čase události, svědcích, v jakém byla komunikace stavu, zda opravdu nebyla zajištěna schůdnost, což porovnáváme se záznamy organizací, které provádějí zimní údržbu apod., také si vyžádáme zprávu ošetřujícího lékaře a další doklady prokazující újmu a vyčíslené škody a to pak předáváme pojišťovně,“ uzavřel mluvčí karlovarského magistrátu.

Jedním z nespokojených lidí byl i František Konopa, předseda vlastníků domů Elite. „Chápu, že toho mají lidé, kteří uklízejí sníh, hodně, a nemohu se na ně zlobit, ale například u našeho domu je úsek, na který se pravidelně zapomíná, a lidé si pak stěžují, že by to mělo být lépe uklizené,“ uvedl Konopa. „Už jsem celou záležitost byl konzultovat na magistrátu, protože by skutečně bylo potřeba s tím něco dělat a podle mě to mnoho času nezabere. Stačí na to jen nezapomenout,“ doplnil předseda.

Počasí a sníh na chodnících přináší starosti i dalším lidem. „Skutečně se mi teď nechodí příliš dobře a musím vždy dávat pozor, abych sebou někde nepráskla,“ uvedla důchodkyně ze sídliště Čankovská.