Letošek patřil na Státním zámku a hradu Bečov změnám a inovacím. O ty se tu snaží už více let a přestávat s tím nehodlají. Příchozí zde mohou využívat stále více služeb a ani v budoucnu tomu nebude jinak. Sezona 2014 pak bude ukončena po prvním listopadovém víkendu a památka se uloží k zimnímu spánku. Příští rok turisté budou moci zhlédnout nové expozice, prohlídkovou trasu a park.

Investice do oprav a rozvoje se vyplatí. Důkazem může být vzrůstající návštěvnost, která narostla o 12,5 %.

„Zvýšený zájem byl zřejmě způsoben intenzivním úsilím na straně propagace. Podařilo se nám například spustit unikátní dětský web pro nejmenší návštěvníky. A dále jsme také rozvinuli nabídku služeb, jako je dětský koutek, půjčovna kostýmů, krytá úschovna kol, dokovací stanice pro elektrokola a podobně," uvedl kastelán Tomáš Wizovský.

Z hlediska stavební a památkové obnovy se podařilo rovněž udělat kus práce. Dokončena byla architektonická soutěž a vydán katalog soutěžních návrhů, byly také zahájeny zbývající projekční práce, provedeny chybějící průzkumy a v neposlední řadě se podařilo zrealizovat též první udržovací nátěr nové střechy hradu.

„Po vyřešení četných havárií zdí, konstrukcí a střech se nám letos konečně podařilo upřít pozornost též na hradní park. V těchto dnech zde finišují rozsáhlé arboretické a záchranné práce, které jsou předpokladem jeho zpřístupnění. Prostředky ve výši přibližně 800 tisíc korun na záchranu a obnovu jsme získali z fondu Operačního programu Životní prostředí," doplnil kastelán.

Další sezonu pak návštěvníky přivítá dolní zámek s nově instalovaným pianem nobilem, v horní části areálu v Pluhovských domech vznikne unikátní, volně přístupná, interaktivní muzejní expozice relikviáře sv. Maura a konečně samotný středověký hrad bude zpřístupněn formou edukativních programů. „V příštím roce by mělo také dojít k výběru zhotovitele samotných stavebních prací a mělo by nastat zahájení vlastní fáze fyzické obnovy, na jejímž konci, patrně v roce 2016, bude zpřístupněn celý areál národní kulturní památky," sdělil Wizovský.

Lidé se na hrad vždy rádi vracejí a právě jeho kouzlo a postupná obnova přidávají památku do hledáčku stále více návštěvníků. „Do Bečova se vždy rád vracím. Kromě hradu samotného malebně působí i samotné město, které jako by se do dnešní doby ani nehodilo," doplnil jeden z letošních návštěvníků, Luboš Krása z Karlových Varů.

Po zazimování zámeckého okruhu, které spočívá v posezónním generálním úklidu, natažení ochranných látkových obalů na choulostivější exponáty, bude v provozu I. návštěvnický okruh temperovaná expozice relikviáře sv. Maura. „Standardní návštěvnickou sezónu prodlužujeme o první listopadovou sobotu a dále budeme vypisovat mimořádné prohlídky. S prodlouženou návštěvnickou sezónou, tradičním průvodem světel a velkolepým překvapením na zámeckých terasách," dokončil Tomáš Wizovský.