První školní den s sebou nese zvýšené riziko úrazů dětí na přechodech pro chodce. Tomu se budou 3. září snažit zabránit strážníci karlovarské městské policie společně s dopravními a obvodními policisty Policie České republiky. Na čtrnácti přechodech pro chodce v okolí karlovarských škol proto budou první školní den hlídkovat uniformovaní muži.

„Jenom za naši městskou policii se této akce zúčastní čtrnáct strážníků. Pět svých lidí dodá dopravní inspektorát a dalších dvanáct uniformovaných mužů postaví jednotlivá karlovarská obvodní oddělení,“ uvedl Michal Riško, který má tuto akci na starosti na městské policii. Celkem tedy bude na bezpečnost školáků dohlížet třicítka mužů a žen v uniformách.

I když má podle Riškových slov celá akce spíš preventivní charakter, bude připravena jedna hlídka, která bude řešit případné prohřešky motoristů. „Stát se může všechno. Třeba někde dojde k dopravní nehodě, a pak by se hlídka u přechodu musela zabývat incidentem. Veškerá preventivní činnost by tak šla stranou. Represivní hlídka pak bude mít na starosti i takové ´drobnosti´, jako je nedání přednosti chodcům,“ vysvětlil opodstatnění „trestající“ hlídky Riško.

Karovarská veřejnost si už zvykla na to, že v době před začátkem vyučování hlídkují na přechodech strážníci prakticky denně. V této činnosti budou podle Riškových slov pokračovat strážníci karlovarské městské policie i v nadcházejícím školním roce.