Je tradičním partnerem festivalu, pro nějž vyrobila ceny poprvé už před dvaceti lety. Na vítěze letošního ročníku čekají zlaté a stříbrné sošky.

Cena MFF Karlovy Vary.Cena MFF Karlovy Vary.Zdroj: MoserKřišťálový glóbus, který pochází z rukou sklářů firmy Moser, je připevněn k bronzové sošce, jejíž předlohou byla Ema Černáková, druhá vicemiss České republiky z roku 2001.

Velkou festivalovou cenu, která po dokončení měří 42 centimetrů a váží pět kilogramů, už obdržela řada hvězd filmového plátna.

Patří mezi ně například John Travolta, Oliver Stone, Susan Sarandon, Judi Dench, Jude Law, Robert de Niro, Robert Redford a mnoho dalších významných herců a hereček.

Prázdné stoly na restauračních předzahrádkách v lázeňském území.
OBRAZEM: Restaurace v lázeňském centru marně čekají na zákazníky

„Cesta glóbů začíná ve sklářské huti, kde se foukají z bezolovnatého křišťálu. Roztavené sklo o teplotě přes 1000 stupňů Celsia je potřeba zformovat. Pokud poté křišťál projde přísnou kontrolou kvality, jde do rukou brusičů. Ti jej opět ručně vybrušují do ideálního tvaru a následně leští. Poslední fází výroby festivalových cen je připevnění křišťálových koulí k bronzovým soškám,“ popsala proces výroby Martina Jirásková, marketingová ředitelka firmy Moser.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největším festivalem v České republice a jedním z nejprestižnějších ve světě, spolu s festivaly v Cannes, Berlíně, Benátkách nebo Tokiu.

Zároveň patří mezi nejstarší. Letošní už jeho 55. ročník by se měl uskutečnit od 20. do 28. srpna.