Nedokáží totiž splnit požadavky měst na jejich vzhled. A poukazují na to, že předzahrádky musejí být především bezpečné pro návštěvníky. Karlovy Vary zavedly pravidla pro předzahrádky v roce 2013. Majitelé provozoven museli splnit náročné technické podmínky pro umísťování a provedení těchto zařízení v centru i lázeňské části města.

„Platnost těchto pravidel však skončila a proto je bylo nutné aktualizovat. V této záležitosti proběhla jednání mezi podnikateli, dotčenými odbory a vedením města. Provozovatelé předzahrádek sepsali své připomínky a na společné schůzce bylo vyjasněno, na které požadavky lze přistoupit. Ty byly zapracovány do předložených pravidel a které podmínky jsou neměnné," tlumočila stanovisko města mluvčí Helena Kyselá. Jenomže někteří jejich majitelé se opět zděsili.

„Jak to mám dodržet? Mám koupenou pergolu, kterou nesmím použít, protože nesmí být ukotvena tak, jak nařizuje výrobce. Zvedne se vítr a někomu plachta spadne na hlavu nebo ji budu honit po ulici. Je to normální?" zoufala si jedna z majitelek restaurace v centru města. „Ať jdou do háje," vyslala vzkaz magistrátu. A není sama. Jenomže město trvá na svém.

„Podle těchto podmínek je dnes upravena již velká část předzahrádek ve městě. Technická řešení jsou vyzkoušená a fungují. Provozovatelé je odsouhlasili a my jsme jim vyšli vstříc. Tak jaké připomínky," odmítl kritiku karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA).

Rušno kolem předzahrádek bylo v Karlových Varech ale i vloni. Majitelé restaurací na Staré Louce nesouhlasili s nařízením, aby každodenně uklízeli nábytek z předzahrádek zpět do svých provozoven. A město jim pak částečně ustoupilo. Poplatek za předzahrádky činí v Karlových Varech za každý i započatý m2 a každý i započatý den v lázeňské části města a dále vymezenou částí vnějšího území lázeňského místa v sezoně, tedy v období od 1. dubna do 31. října 10 korun, mimo sezonu pět korun. V ostatních částech města tři koruny celoročně.

V Mariánských Lázních upravuje umísťování předzahrádek vyhláška města. Podnikatelé zaplatí za zábor veřejného prostranství v lázeňské lokalitě 800 korun ročně za metr čtvereční záboru. Mimo lázeňskou zónu jde o polovinu. Souhlas s umístěním předzahrádky dává finanční a majetkový odbor místního městského úřadu.

I v Chebu mají předzahrádky svá pravidla. Takzvaný ‚Manuál využití pronajímatelných ploch na pěší zóně' má Cheb od poloviny roku 2012, tedy poté, co byla celá pěší zóna zrekonstruovaná. Příručku vypracovali architekti ze studia A69, tedy ti samí, kteří stojí za novým vzhledem pěší zóny. Manuál upravuje, jakou podobu má mít například mobiliář, restaurační předzahrádky nebo konstrukce pro vystavování zboží, které je možné na pěší zóně umístit. „Zpracování manuálu mělo dva hlavní důvody aby umisťovaná zařízení byla v souladu s celkovou koncepcí pěší zóny a esteticky ji nenarušovala a aby v důsledku jejich instalace nedošlo k poškození pěší zóny. Manuál je poměrně podrobný, obsahuje například i fotografie doporučených a naopak nevhodných typů mobiliáře.," uvedl Tomáš Ivanič, mluvčí chebské radnice. Pro komerční využití je na pěší zóně možné pronajímat pouze takzvané bezkonfliktní zóny, což jsou místa, kde umístěná zařízení nebrání průjezdu vozidel dopravní obsluhy, bezproblémovému vcházení do domů, ani při případném zásahu hasičů.