Ten každoročně připadá na 25. května. Karlovarští policisté se proto vydali do jednoho z místních obchodních center, aby na problematiku upozornili.

„Policisté z oddělení tisku a prevence lidem připomenuli, že široká veřejnost je důležitou součástí při pátrání, dále aby byli pozorní a všímali si opuštěných dětí,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „V rámci této akce na místě návštěvníkům rozdávali preventivně propagační předměty související s tématem pohřešovaných dětí,“ doplnila.

Lidé se tak například dozvěděli, jak postupovat, když se jim někdo blízký ztratí.

„Nejprve než půjdete na policii, je nutné vyhodnotit situaci. Je rozdíl, zda jde o dítě, dospělou osobu, osobu nemocnou, duševně dezorientovanou nebo třeba ohroženou na životě,“ vysvětlila mluvčí. „Není ostuda, že je vyhlášeno pátrání v médiích, mnohdy právě díky nim se pohřešovaná osoba nalezne, často pomáhá i veřejnost,“ podotkla.

U dětí a mladistvých je na prvním místě nutné obvolat známé, kamarády, příbuzné a podívat se na místa, kde by dotyčné dítě či mladistvý mohli být. Policisté také radí důkladně prohledat byt, dům, okolí, zahradu, sklepy a půdy. „Nutné je také podívat se, zda doma nezmizely doklady, oblečení, peníze, spacák, mobilní telefon, věci osobní potřeby, které by mohl mít pohřešovaný u sebe,“ uvedla Zuzana Týřová.

Pokud nic nepomohlo a je nutné nahlásit pohřešovaného na policii, nezapomeňte své doklady, aktuální fotografii pohřešovaného, zkuste si vybavit oblečení, které může mít pohřešovaný na sobě, a upozornit na případné zdravotní potíže.

Májovým Chebskem.
Vydali se Chebskem