Silvestr. Oblíbený den lidí, kteří touží po zábavě. Usměvavé tváře, často opojené alkoholickými drinky, smích a bilancování právě končícího roku. Tak vypadá silvestr u lidí, ale co čtyřnozí mazlíčci?

„Pro ty je největším nepřítelem ohňostroj. To je hlavní důvod, proč se nám vždy prvního ledna naplní útulek. Pejsci se leknou a utečou," řekl provozovatel karlovarského útulku Martin Čermák. „Lidé si už zvykli a často před bránou útulku stojí ještě před otevírací dobou, a netrvá tak dlouho a pejsci se dostanou zpět domů," dodal.

Za útěkem psa z vycházky často stojí jen jedna petarda. Proto by majitelé měli mít svého čtyřnohého mazlíčka na vodítku a dávat pozor. Podle veterináře Tomáše Černého je i důležité stanovit si čas poslední procházky. Strach z ohňostroje však nemají všichni mazlíčci. „Je to o povaze zvířete. Některá to vydrží, ale s některými je to těžší," řekl veterinář. I proto existují léky, které dovedou zvířata uklidnit. „Buď je možnost využít přírodních látek, které obsahují léky, ale ty by se měly podávat po dobu tří až čtyř dnů předem. Jsou však i jiné druhy. Nejčastěji injekce, které zvíře utlumí," dodal. Částky za léky se pohybují kolem stokoruny.

Lidé často využívají i léky, které jim zbyly v lékárničce. Častým případem je diazepam. „Zde by lidé měli myslet na dávkování. Navíc je to lék na předpis a někdo, kdo nemá odborné znalosti, by mohl ublížit," potvrdil Černý. „Zvířata lépe snášejí situaci ve společnosti, kdy se pak cítí bezpečněji. Pokud to tedy jde, je lepší s ním zůstat doma," dodal veterinář.

Babské rady, jako nechat doma rozsvíceno, podle veterináře nepomáhají. Pokud už by se vám tedy o silvestru pejsek zaběhl, bude na Nový rok otevřený útulek od 10 do 12 hodin. V případě dalších informací se můžete obrátit na telefonní číslo 725 536 158.