Jedete do nemocnice? Zaplatíte, takový signál teď vyslala Karlovarská krajská nemocnice všem budoucím pacientům.

První ohlasy nedobrovolných návštěvníků nemocnice příliš pozitivní nejsou: „Slyšel jsem to v rádiu, tak jsem raději zaparkoval kousek dál. Navíc, za půl hodiny ve špitále nemůžu nic stihnout, maximálně si vysedět důlek v čekárně," reagoval Jakub Večeřa.

Nadšeni nejsou ani zaměstnanci nemocnice, kteří teď platí za místa v areálu. „Musím teď každý měsíc platit tisíc korun, abych mohla jezdit do práce, trošku absurdní, nemyslíte?" odpověděla na otázku otázkou pracovnice nemocnice, která nechtěla prozradit své jméno.

Podle informací, které Deník má, se na některý personál ani nedostalo místo. „S ohledem na omezený počet parkovacích míst byla po dohodě se zástupci odborových organizací pro zahájení provozu parkovacího systému vybrána skupina zaměstnanců, kteří si podali žádost a jejich bydliště je mimo Karlovy Vary.

První den placení byl automat mimo provoz.

Provozní oddělení nemocnice má pro tyto zaměstnance připraveny smlouvy, vjezdové karty a čipové karty. Vjezd a parkování je za poplatek 200,- Kč pro žadatele, kteří nepožadovali blokování určitého místa, a 1000,- Kč pro žadatele, kteří mají místa rezervována a označena registrační značkou vozidla," prozradila Barbora Silná, mluvčí nemocnice.

První pacienti, kteří ve čtvrtek dorazili do nemocnice a připravovali si peníze na parkovné, zajásali, když zjistili, že jsou parkovací automaty přelepené a mimo provoz. To potvrdila i Barbora Silná: „Do konce týdne je zkušební provoz parkovacího systému, který se v průběhu dneška uvede do provozu. Od začátku příštího týdne až do konce roku pak bude parkovací systém testován."

Parkoviště karlovarské nemocnice.

Nemocnice v kraji

Ostrovská nemocnice to má jinak, pozemky parkoviště patří městu a to o placení parkovného zatím neuvažuje. „V současné době nemáme parkování zpoplatněné a ani o tom zatím neuvažujeme," podal informaci Jiří Šustr, vedoucí odboru investic města Ostrov.

Mezi další, kde při hledání lékařské pomoci zaparkujete zadarmo, se řadí sokolovská nemocnice. „Parkování máme zadarmo a ani se neplánuje po vzoru Karlovarské krajské nemocnice placení parkovného. To se týká jak pacientů, tak i personálu. Máme zde parkovací službu, která radí návštěvníkům, kde zaparkovat, či obchází zaparkované automobily a zjišťuje, zda zde neparkují automobily občanů, kteří bydlí v blízkosti,"prohlásila mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová.

Po vzoru svého 'většího bratříčka' chystá zpoplatnění Chebská nemocnice, kde bylo do dnešní doby parkovné zdarma. „Jsme v jednání se soukromou firmou, která nám zajišťuje ochranu. Té pronajímáme parkoviště. Navrhujeme 20 Kč za hodinu parkování s tím, že první půlhodina bude zdarma. Pod nemocnicí máme dostatek vyhrazených míst pro potřeby parkování. Jelikož nemáme tak hezké parkovací prostory, nově vybudované, jako v nemocnici ve Varech, zvažujeme zatím roční nájemné za vozidlo pro zaměstnance ve výši cca 300 – 500 Kč/rok, ale v této chvíli neumíme říci, kolik parkovacích míst bude k dispozici, dokud nám firma neprovede zakreslení parkovacích míst. Do konce roku 2012 se budou vybírat pouze dvacetikorunové poplatky a po Novém roce je rozšíříme o poplatky za povolení vjezdu a parking osobních aut zaměstnanců," uvedl pro Deník Milan Burša, výkonný ředitel nemocnice Cheb.

(tom)