Charterové lety společnosti Uzbekistan Airways budou létat na trase z Taškentu do Karlových Varů na objednávku uzbeckých touroperátorů. A to díky rostoucímu zájmu Uzbeků o návštěvu Karlovarského kraje a využívání nabídky lázeňské péče v regionu. Lety budou provozovány od 25. června do 17. září.

Spojení Taškentu a Karlových Varů se stane historicky nejdelší leteckou linkou, která bude provozována mezi zahraniční destinací a karlovarským letištěm. Letová vzdálenost mezi Taškentem a Karlovými Vary je přibližně 4300 km a doba letu bude kolem pěti a půl hodin. Dosud nejdelší provozovanou linkou do Karlových Varů byly lety z Ťumeně. Tady však byla letová vzdálenost o téměř 1000 km a hodinu a čtvrt kratší kratší.

„Rostoucí zájem uzbecké klientely o cesty do Karlovarského kraje se projevuje dlouhodobě. O zavedení leteckého spojení jednali zástupci letiště již vloni. Složitý proces získávání víz a zejména vízové kvóty pro Uzbekistán ale znemožnily realizaci letů. Jsme proto rádi, že se nyní ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí podařilo problém vyřešit a že letos budeme moci cestující z této destinace přivítat,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý.

Podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka jsou lety z Taškentu jsou dobrým příkladem toho, že region může být atraktivní pro návštěvníky z různých částí světa.

„Byl bych rád, kdyby se spojení mezi Taškentem a Karlovými Vary stalo pravidelnou součástí leteckého provozu na letišti v Karlových Varech i v budoucích letech,“ dodal Hurajčík.

Společnost Uzbekistan Airways vznikla v lednu 1992 a provozuje 36 letadel, které létají do více než 40 destinací v Evropě, USA a na středním a dálném východu. Významný je i provoz tuzemských linek. Lety do Karlových Varů budou provozovány letadlem typu Airbus 320. Zahájen byl i provoz i letecký most mezi lázeňským městem a Izraelem. „Ano, už přiletěl první let z Tel Avivu z 25% kapacitou. To je přibližně 40 lidí, kteří budou v regionu do 27. června. Pro nízký zájem na let Karlovými Vary a Tel Avivem jsme letadlo poslali z Prahy do Tel Avivu. Úspora byla pro nás rozhodující,“ uvedl Libor Haas, předseda představenstva společnosti Visitspa, která tyto charterové lety jako touroperátor provozuje.

Zatímco v červnu je na pasažérů na této lince méně, v červenci se zájem rapidně zvyšuje. „Od 4. červen do 29. srpna máme již prodáno a blokováno 1.680 letenek z 2.200,“ dodal Libor Haas.

Ilustrační foto.
Sport má potíže kvůli stopce na dotace