Jednou z těch, kteří se rozhodli zahrnout láskou cizí dítě, je i matka dvou synů Lada Lemáková, která se stala údajně nezpůsobilou na post pěstouna.

„Stále se medializuje, že je nedostatek pěstounů v Karlovarském kraji. Ale když jsme my požádali o pěstounskou péči, tak se na nás začali dívat jako na zločince," řekla Lada.

Ze strany Lady a jejího manžela se nejedná o zkratové jednání.

Rozhodli se na základě kompletní informovanosti a zasvěcení od jiných pěstounů. „Žádost jsme podali loni v prosinci. Já osobně jsem tohle chtěla dělat vždycky, ale můj manžel k tomuto rozhodnutí musel dozrát," vysvětlila Lada.

Často se stává, že se pěstouny stanou biologičtí příbuzní dítěte. Přesto se jimi mohou stát i ti, kteří s rodinou nemají žádné příbuzenské vztahy.

„V Ostrově nám vyšli maximálně vstříc, ale ve Varech je to problém. Naši žádost zamítli z důvodu mých návštěv psychiatrické ambulance. Ocitla jsem se v ní poté, co jsem si prodělávala následky meningitidy, do toho jsem se dozvěděla, že mé dítě vážně onemocnělo, a jako by to nebylo málo, v tu samou dobu mi umíral otec, o kterého jsem se doma starala. Potřebovala jsem léky, abych mohla fungovat. Což je v dnešní době zcela normální. Dá se říct, že jsem se vesměs pořád o někoho starala," podotkla Lada.

Dnes už jsou manželé ve fázi, kdy můžou svou péči věnovat těm, kteří ji potřebují. „Kluci už jsou velcí. Můj muž již časově přizpůsobil své zaměstnání, aby do toho mohl jít se mnou. Hlavně protože nám bylo řečeno, že on bude přece vydělávat a já budu doma. První psychologická konzultace totiž neproběhla úplně hladce. „Řekli nám, že hledají týmové hráče," řekla Lada.

„Nerozumím tomu. V Ostrově proběhlo šetření bez problému, ale na krajském úřadě nám začaly problémy," popisuje Lada. „Hledali problémy v mém zdravotním stavu. V jedné a té samé zprávě se dozvíte z prvního odstavce, že jste naprosto schopná k výkonu pěstounské péče, a v dalším odstavci to zamítnou. Nechápu, proč o mém zdravotním stavu rozhoduje lékař, který o mně nikdy neslyšel," řekla Lada.

Aby toho nebylo málo, rozhodli se vymlouvat i na Ladina mladšího syna. „Na první konzultaci řekli, že bude rozhodně vadit zdravotní stav mého syna. Přitom posuzovali jeho psychický vývoj z dob před osmi lety. Při druhé psychologické konzultaci bylo už jasné, že s námi nepočítají. Zastávají záporné stanovisko, kdy se vymlouvají na můj a synův zdravotní stav," informovala Lada.

Mladší syn Lady má ADHD Hypo, což způsobil komplikovaný porod. „Děti, co jsou Hypo, je těžší do něčeho nutit a motivovat. Ve výchově si musíte najít vlastní cestu, jak přistupovat k takovému dítěti. Ani ti takzvaní odborníci vám nedají univerzální návod na výchovu, zvlášť když se k tomu všemu přidaly vážné problémy s kyčlemi. Na psychologické konzultaci se vymlouvali, že prý by to poškodilo psychologický vývoj mého sedmnáctiletého syna. Ale i on na to má svůj názor a divil se, co ho může ovlivnit negativně na tom, že pomůžeme někomu, kdo to potřebuje," řekla Lada.

„Prý můžeme prohlédnout dokumentaci, ale lékařské zprávy, ze kterých jejich odborník čerpal, nám neukázali. Odvolávali se na události, které se staly, když bylo synovi osm let. Hledali jen chyby a přitom mají heslo, že nehledají dokonalého pěstouna, protože ten neexistuje," podotkla Lada.

Snaha dát cizímu dítěti zázemí se proměnila v boj o dokazování vlastní schopnosti vhodné péče. „Teď musíme měsíc čekat na rozhodnutí příslušných orgánů, i když nám již řekli ne. Pak se budeme moci odvolat," řekla Lada.

Svou budoucí úlohu pěstounů bere Lada zodpovědně. Sama se vzdělává v oblasti výchovy a péče o děti problematických matek, které jsou závislé na drogách nebo alkoholu. Rozhodla se, že se vrhne na ten nejsložitější úkol. „Zažádali jsme si o péči na přechodnou dobu. Jsme ještě mladí a jsme schopni to zvládnout. V tomto případě vám udělí dítě maximálně na rok, ale někdy i jen na pár měsíců. Zkrátka na tak dlouho, dokud nevyřeší jeho situaci. Nejhorší je, že nás tlačili do výběru věkové skupiny dítěte. Když chci ale pomoct, tak si nevybírám komu. Přijde mi to, že od začátku jsou to všechno jen výmluvy a ne argumenty. Přitom tomu dítěti chci jen dát to, co bude potřebovat. Nemůžu si pomoct, ale chyba je nejen v systému," poznamenala Lada.

Přes veškerou její snahu pomoct je stále odmítána. „Je to hlavně o tom, dát tomu dítěti lásku a takový ten obyčejný život, kde má zázemí a klid. Vadí mi tyhle praktiky. Chci s tím něco udělat. Nebo to aspoň říct. Proč nemůže být přijata nabídka o pomoc? Přijde mi to, jako bychom je tím obtěžovali. Poslední konzultace byla katastrofální. Bylo mi řečeno, že jsem morbidně obézní. Když pracovnice mluvila na mě, tak se dívala na mého muže. Nedívají se na vás, ale skrz vás. Zkrátka nechápu ten negativní přístup. Jestli se tak chovají jenom k nám, nebo i k ostatním. To nevím," doplnila Lada.