Vodáci si však stěžují na špatnou spolupráci s dotčenými orgány, co se týče zázemí pro ně. Někde jsou kempy od sebe hodně vzdálené a na březích chybějí toalety. Vodáci se tak stále často setkávají s negativními reakcemi vlastníků pozemků u břehu. Na stále více místech se objevují cedule upozorňující na to, aby břehy vodáci nepoužívali jako toaletu. Na některých místech se to přitom nevalnými papíry jen hemží.

„Problém máme jak na území Karlovarského, tak i Ústeckého kraje. Zatímco krajští představitelé deklarují, jak podporují cestovní ruch, a budují kolem cyklostezek odpočívadla a odpadkové koše, pro nás se nedělá nic. V Pernštejně jsou teď už například cedule, že tam vodáci nesmí ani vystoupit z vody. Kraj a obce mají představu, že by se o zázemí měly starat půjčovny,“ uvedl majitel půjčovny Dronte Miloslav Pražák.

Podle náměstka karlovarské primátorky Petra Bursíka (Karlovaráci) je podél Ohře kempů dost. „A navíc, zázemí pro vodáky je věcí Povodí Ohře, nikoliv města,“ poznamenal náměstek Bursík.

Ani Povodí Ohře s tím však nechce mít nic společného. „Vodáctví je rekreace, kterou se my nezabýváme. Žádná zázemí pro vodáky neplánujeme. To by mělo být součástí kempů, které vodáci navštěvují,“ konstatovala ředitelka Fošumpaurová.

Nicméně Karlovarský kraj k vodákům tak striktní není. „Náš kraj dlouhodobě pracuje na koordinaci zájmů Povodí Ohře, vodáků, obcí a vlastníků sousedících pozemků. Konkrétně se jedná o před- a posezónní pravidelná jednání pod názvem Vodácká Ohře, na nichž se zastřešující dotčené subjekty vzájemně informují o aktivitách a problémech k řešení. Dále poskytujeme metodickou a finanční podporu při plánování a údržbě turistické infrastruktury podél řeky Ohře,“ uvedl krajský radní Josef Janů (Piráti).

Podle něho musí být zázemí pro turisty společným projektem všech dotčených subjektů a především aktivitou podnikatelů přímo využívajících řeku. „Ačkoli role kraje je hlavně koordinační, tak například získání areálu u Svatošských skal do majetku kraje je konkrétním příkladem aktivní spolupráce na vytvoření koordinované sítě tábořišť, míst občerstvení a sociálního zázemí na naší vodní turistické magistrále,“ vysvětlil Janů a dodal: „S obcemi řešíme další možná místa pro zázemí, a nyní jsme dokonce začali jednat i s firmou, která nabízí osazení autonomních hygienických buněk.“

Plzeňský biskup Tomáš Holub
Tip Deníku: Svatý Jakub bude znovu vysvěcen