Opilci. Městským strážníkům přidělávají práci, pomoci jim musejí záchranáři, stejně jako lékaři a zdravotní personál, protože nemocnice je pro podnapilé takový mezistupeň k vystřízlivění. A záchytka v Sokolově, mimochodem jediná v Karlovarském kraji, kde se alkoholem posílení lidé definitivně zbavují kocoviny, sčítá dluhy. Někteří opilci se sem vracejí pravidelně a většinou jsou bez peněz. Zatímco agresivitu a sprostá slova by mohli rozdávat.

„Problém s podnapilými osobami je obrovský nejen v rámci našeho kraje, ale celorepublikově. Jen na emergency nemocnice Karlovy Vary bylo přivezeno od ledna do srpna 567 opilých! Nepřivážejí je pouze policisté, ale bohužel i záchranná služba. Potíže pak tito lidé způsobují hned v několika rovinách. Velká část z nich, která nemá žádné známky poranění, by v nemocnici vůbec končit nemusela a mělo by být otázkou zasahující policie, případně ve spolupráci se záchrannou službou (pokud je přivolána), jak s takovými lidmi naloží," vysvětluje Josef März, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN).

Podle dnešních zákonů má zodpovědnost za podnapilého ten, který přijme výzvu. V praxi to vypadá tedy tak, že pokud přijede na místo městská policie, musí 'veselého pacienta' odvézt na vyšetření či na záchytnou stanici.

Velkým problémem jsou poplatky za noc na záchytné stanici. „Každý měsíc evidujeme pohledávky za zhruba 180 220 tisíc korun. Aktuálních pohledávek je uhrazeno přibližně 10 procent. Jde o zachycené, kteří buď pohledávku zaplatí ihned, nebo se s nimi dohodneme na jejím splácení," vysvětlila mluvčí záchranky Petra Bakurová.

Čísla ze záchytky

Za první pololetí strávilo noc na záchytce 353 podnapilých, s tím, že 88,5 procenta byli muži. Nejvíce frekventovaným měsícem se stal duben s 67 nocležníky. Pohledávky za rok 2013 činí kolem 2,5 milionu korun, z toho uhrazeno je přibližně 240 tisíc korun. Pokud nedojde ke splacení dluhu, předává se specializované firmě k vymáhání.

Denně vyjíždějí záchranáři v celém Karlovarském kraji průměrně ke 110 zásahům. Často však kvůli zbytečnostem

Místo díků slýchají záchranáři jen nadávky

Nárůst počtu opilců s sebou nese i zvýšení agresivity těchto 'pacientů'. Nedá se už ani spočítat, kolik sprostých slov zůstalo směrem k záchranářům a policistům ve vzduchu. I z těchto důvodů disponují městští strážníci speciálním vozem, který je speciálně upraven na míru opilcům.

„Tím disponujeme od roku 2010. Mezi jeho hlavní úpravy patří boční dveře, které umožňují lepší manipulaci s pacientem, a celá zadní část je uzpůsobena k případné rychlé očistě hadicí," vysvětlil velitel městské policie Marcel Vlasák. Vůz je navíc vybaven i bezpečnostní přepážkou, kterou je zajištěna ochrana strážníka.

„Máme koordinační smlouvu s republikovou policií. Proto když oni dostanou oznámení o tomto případu, jedeme na místo společně s nimi a o případný transport se postaráme my," dodal Vlasák.

Agresivita a nadávky jsou podle něj časté, ale k fyzickému násilí až tak často nedochází.

S tím souhlasí i Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje. „Samozřejmě, požití alkoholu obecně s sebou přináší uvolnění zábran a i zvýšenou agresivitu. Takže slovní napadení je na denním pořádku a zadržení bývají i agresivní. Dá se asi říci, že většina, i když jsou i případy, kdy je zadržený v klidu, bez agresivních reakcí," řekla mluvčí záchranky Petra Bakurová.

Oproti loňsku počet převozů na záchytnou stanici vzrostl. „S tím roste právě i zmíněná agresivita, proto v některých případech sanitku doprovází naše hlídka, která v některých případech pro jistotu setrvá i během vyšetření u lékaře," dodal Vlasák.

Za tento rok patří nelichotivé první místo v počtu převozů na záchytku Karlovarsku, druhé skončilo Sokolovsko a poslední Chebsko.

Ilustrační foto.

Ředitel Josef März: Opilci i bezdomovci se svou situaci snaží často řešit přes nemocnici

Sestřičky v nemocnici jsou údajně zděšeny tím, že se o opilé musejí starat. Jaký je váš názor na tento problém? Recept zatím chybí.

Sestřičky nejsou zděšeny, snaží se ke všem pacientům přistupovat profesionálně a s maximální péčí, ale často zbytečná péče o tyto pacienty, nemluvě o jejich chování a často agresivitě, je obrovsky demotivující. Myslím, že by měl být razantně a hlavně důsledně řešen problém úhrady veškeré vynaložené péče, kterou těmto pacientům poskytujeme, a to z jejich kapsy, protože míra zatížení zdravotnictví nejen finanční, ale i morální se neustále zvyšuje.

Podle ombudsmanky je lékař jediným odborníkem, který opilce pošle buď na záchytku, nebo do domácího ošetření. Souhlasíte?

Na to si netroufnu takto jednoznačně odpovědět. Myslím, že při chybění známek poranění a vyloučení několik základních možných příčin stavu, který se opilosti může podobat, by tuto kompetenci mohl mít na základě jasných pravidel (která by jej chránila) i vyškolený záchranář nebo sestra, případně zasahující policista.

Mělo by podle vás být záchytek více? Proč se o opilce musejí starat lékaři?

Pokud zvolíme systém záchytek, pak by jich mělo být více, zejména pro obrovské komplikace při transportu mezi městy kvůli nevyjasněným a nezakotveným kompetencím složek integrovaného záchranného systému v této problematice. Nicméně řešením může být i systém jiný, převzatý z jiných zemí. Každopádně ve všech případech je nezbytné jasně vymezit podmínky a postupy zúčastněných.

Co dělat s dětmi do devatenácti let, které v opilosti vždy skončí na dětském oddělení?

Tady si myslím, že pokud je jednoznačně vyloučen jiný problém než samotná opilost, nastupují rodiče.

Jak se nemocnice může bránit proti agresivitě mladých opilců či drogově závislých? Před několika lety sestřičce zlomili i ruku.

Jak už jsem řekl, chování těchto lidí, včetně agresivity, je jedním z hlavních faktorů, které umořují a spotřebovávají naše velmi kvalitní a vzdělané sestřičky, kterých je mi v těchto případech opravdu líto. Vlastnímu násilí není možné vždy předejít nebo zabránit, často je to náhlé a nečekané, a i když ochranku máme, většinou je pak řešení v rukou policie. Ale častější a možná i horší je verbální agresivita. Výčet jmen, nadávek a výhrůžek by byl nekonečný.

V poslední době se množí případy, že bezdomovec se před špatným počasím ukryje na ambulanci a nekompromisně vyžaduje lékařské ošetření. Pochopitelně v teple. Odmítnout jej nelze. Jde s tím něco dělat?

Bezdomovci jsou v poslední době, i v souvislosti s alkoholem, jistě agresivnější a úpornější. Svou situaci se často snaží řešit přes nemocnici - jako potřebu ošetření nebo „jen" přespávání na WC nebo chodbách. Některé figurky jsou notoricky známé po celých Varech a šance nějak to řešit radikálně prakticky není.

I vzhledem ke strachu zdravotníků, že pokud podobného člověka vyprovodí před areál a jemu se něco stane dodatečně, bez vazby na ošetření, budou pranýřováni a obviňováni…