Naše Déčko, tedy Divadelní studio D3, spatřilo světlo světa 25. listopadu 1961. Za jeho vznikem stojí trojice nadšenců, kteří zasvětili svůj život ochotnickému divadlu. Arnošt „Erna“ Kasal, Bohumil „Miloš“ Honsa a jeho žena Marie Honsová byli onou svatou trojicí, která dala Déčku jeho pevné základy, na kterých jejich pokračovatelé staví dodnes. Dnes je to opět trojice, která vede Déčko vstříc divadelní budoucnosti. Anna Ratajská, Petr Johanovský a Petra Richter Kohutová jsou další generací, která dýchá Déčkem.

Odtud je už asi jasné, proč D3. Trojka je vzdání pocty třem zakladatelům, díky kterým dnes máme v Karlových Varech nejdéle fungující těleso, které žije, dýchá a je stále i v dnešní době úspěšné. A co víc, roste v něm nová generace, která už dnes má své vlastní úspěšné projekty. „Mladší souborová generace začíná organizovat takzvaný ´divput´, divadelní putování, což je obdoba vagantu, tím pádem vlastně budou o prázdninách dvě akce typu putování s divadlem. Divput vede Luboš Štěpán. To se odehraje v jižních Čechách v prvním červencovém týdnu. Scénář jim napsal Viktor Braunreiter. Vagant tradičně vedou Jirka Hnilička s Petrem Richterem, odehraje se v posledním červencovém týdnu na Ústecku, kde se budou hrát Čučudejské pohádky, ale v trochu jiném obsazení než v Husovce,“ uvedla dramaturgyně D3 Petra Richter Kohutová.

Výstava Experiment byla vytvořena na míru Letohrádku.
Osm umělců a jeden prostor

A právě o Čučudejské pohádky je v tomto roce velký zájem. „Letos prakticky nectíme divadelní prázdniny. Po oficiálním konci sezóny 16. června hrajeme Čuču v Nové Roli, Kraslicích, Bečově a Šanově,“ svěřila se Richter Kohutová. Mezi další úspěšná dítka Déčka patří i Karlovarský Harlekýn, přehlídka těch nejlepších amatérských divadel. „Daří se i Karlovarskému Harlekýnu, na jeho představení chodí čím dál více lidí,“ řekla dramaturgyně.

Déčkaři nezahálí a připravují další velkou událost. K uctění památky a nedožitých narozenin překladatele, spisovatele a pedagoga Antonína Přidala se 13. října bude konat Večírek pro Antonína Přidala. „Pro tento večer začínáme zkoušet scénické čtení Přidalovy hry Sáňky se zvonci, což je hra o ženách v rozmezí let 1533-1590, které si dopisují takříkajíc z hradu na hrad,“ dodala Richter Kohutová.