„Na něm jsme řešili jak přeprodej pozemku, tak dodatek ke smlouvě s Mahle Behr. Ten tak prodlouží povinnost vybudovat továrnu do roku 2020," řekl starosta Ostrova Pavel Čekan.

Při prodeji pozemku se totiž Mahle Behr zavázal vybudovat továrnu. Tento termín však vyprší už příští rok. „Není to sice pozitivní zpráva, ale na druhou stranu je dobré, že o pozemky firma stále neztratila zájem," vysvětlil starosta.

Zastupitelstvo také muselo posvětit předprodej pozemku. „Jako město jsme měli předkupní právo, které jsme však nevyužili, a tak nic Witte nebránilo získat od Mahle Behr přibližně 5,6 hektaru," komentoval starosta. To však nebylo všechno. Witte totiž od Ostrova nakoupil i další pozemek.

„Jedná se o 3,2 hektaru za přibližně 550 tisíc korun. Ten už však neleží v průmyslové zóně. Je to taková pojistka, aby firmě nedošlo místo, jako v Nejdku," doplnil Čekan.

První bagry vyjedou do průmyslové zóny na podzim. Bude se však jednat jen o přípravné práce, neboť stavební povolení ještě vyřízeno nebude.

Dalším novicem v zóně je ostrovská firma KE Ostrov Elektrik. Ta s městem podepsala smlouvu minulý rok před Vánocemi. „KE Ostrov Elektrik na dohodu poměrně spěchal a už tento rok by měla začít první ze dvou etap výstavby jejich nového závodu," poznamenal Čekan.

V zóně tedy zbývá už jen přibližně 2,5 hektarový pozemek. „Na jednu část už máme zájemce a jednáme s ním," dodal starosta. Podle informací Deníku by se mělo jednat o firmu Lindner.

Na poslední volné části by starosta rád viděl kompostárnu, která by se postarala o zelený odpad z města.

„Zatím zpracováváme studie a hledáme dotační titul od ministerstva životního prostředí, který by nám pomohl zafinancovat stavbu. První etapa stavby bez strojního zařízení vyjde kolem 20 až 25 milionů korun," řekl starosta a dodal, že definitivní jasno o stavbě bude až po podzimních volbách.